Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Wilde ‘zwijnenbom’ op de Veluwe

De vruchtbaarheid van de wilde zwijnen op de Veluwe is verdubbeld. Daardoor zullen steeds meer zwijnen moeten worden geschoten. Uiteindelijk leidt dat tot dweilen met de kraan open.

14 oktober 2008

Afschotplan
Dat zegt Marcel Vossestein, oud-voorzitter KNNV vereniging voor Veldbiologie, in zijn nota ‘De ‘wilde zwijnenbom’ op de Veluwe’.  Vossestein baseert zich op jaarlijkse tellingen en het huidige afschotplan. In de jaren negentig bracht een wild zwijn jaarlijks gemiddeld 2,2 big ter wereld. Dit jaar is dat al opgelopen tot 4,4 biggen, met op de Hoge Veluwe een uitschieter van 5,7 biggen per zwijnenmoeder.

 

Konijnen
Die reactie van de natuur is te wijten aan het feit dat de overlevingsmogelijkheden meer dan verdubbeld zijn door het sterk gestegen voedselaanbod voor zwijnen. Daarbij halveert men de populatieomvang die al decennialang bestond. Zwijnen reageren hierop door te gaan fokken als konijnen. Als men vasthoudt aan de streefstand van 860 wilde zwijnen, dan loopt de vruchtbaarheid in 2015 op tot 11,6 biggen per zwijn.

 

Vruchtbaarheid
Een oplossing heeft Vossestein ook al. Faunabeheerder moeten niet langer vasthouden aan een streefstand van 860 bosvarkens. 3000 varkens vindt hij veel reëler. Dan zou er een normale vruchtbaarheid ontstaan van 1,3 biggen per wild zwijn. Er hoeven dan maar 1200 zwijnen per jaar geschoten te worden. Verder zouden de kernen van bosgebieden geen jachtterrein moeten zijn, zodat de zwijnen rust hebben en niet naar de bermen gaan.

 

Reactie
Vossestein heeft zijn nota naar het ministerie en de provincie Gelderland gestuurd. De provincie Gelderland kon vandaag niet reageren op de nota. CDA-Statenlid John van Meeteren heeft de nota nog niet gezien en wil eerst de reactie van wildbeheerorganisaties horen.

 

Multifactoriële aanpak
Het streefgetal van 860 varkens staat volgens hem wel ter discussie. Van wildbeheerorganisaties heeft hij ook al suggesties gehoord voor een multifactoriële aanpak. ‘Als beheerdeskundigen goede oplossingen bieden, wie zijn wij als Statenleden dan om daar tegen te zijn? Het CDA wil wildstand en wildbeheer op een goede en gezonde manier. Elke oplossing voor het zwijnenprobleem is van harte welkom.’

Lees ook:
Niet genoeg zwijnen geschoten (17/03/2008)
Gelderland houdt vast aan drukjacht (30/01/2008)

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie