Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Vattenfall stopt met plan voor biomassacentrale Diemen

Energieleverancier Vattenfall stapt definitief af van zijn plan om een biomassacentrale voor warmte te bouwen in Diemen.

ANP
16 oktober 2024
Elektriciteitscentrale Diemen. Vattenfall wil er een biomassacentrale naast bouwen
Elektriciteitscentrale Diemen. Vattenfall wil er een biomassacentrale naast bouwenANP

Energieleverancier Vattenfall stapt definitief af van zijn plan om een biomassacentrale voor warmte te bouwen in Diemen. In plaats daarvan kijkt het bedrijf of het huizen duurzaam kan verwarmen met onder andere geothermie en restwarmte. Dat staat in een samenwerkingsovereenkomst van Vattenfall met meerdere gemeentes en de provincies Noord-Holland en Flevoland.

Coördinator Planning en Managementinformatie S12

JS Consultancy
Coördinator Planning en Managementinformatie S12

Juridisch Adviseur Ruimtelijke Ontwikkeling – Landelijk Gebied

JS Consultancy
Juridisch Adviseur Ruimtelijke Ontwikkeling – Landelijk Gebied

Luchtvervuiling

Biomassacentrales krijgen vaak kritiek van milieuorganisaties. Onder andere hout is een van de biogrondstoffen die worden verbrand in de centrales. Dat levert luchtvervuiling op en kan bijdragen aan ontbossing, luiden de klachten.

Toestemming

Vattenfall had plannen om in Diemen een grote biomassacentrale te bouwen waarin houtpellets zouden worden gebruikt. Maar de Raad van State oordeelde vorig jaar dat de provincie Noord-Holland daar te gemakkelijk toestemming voor had gegeven.

Restwarmte

Restwarmte is de warmte die bijvoorbeeld bij afvalverbrandingsinstallaties of in de industrie vrijkomt. Via warmtenetten voert die naar woningen die ermee worden verwarmd. Geothermie staat voor aardwarmte, die wordt gewonnen door honderden meters onder de grond warm water op te pompen. Vattenfall richt zich ook op het gebruik van grote elektrische boilers en het ombouwen van een centrale in Diemen voor het gebruik van waterstof.

Duurzame warmtebronnen

Vattenfall zegt ‘actieve steun’ te hebben gekregen van de gemeentes en provincies voor de ontwikkeling van duurzame warmtebronnen. Tegelijkertijd zegt het bedrijf dat er nog ‘belangrijke uitdagingen’ zijn om de alternatieven voor verwarming op gas betaalbaar te houden voor leveranciers en klanten. Vattenfall levert met zijn warmtenet vanuit Diemen warmte voor het equivalent van 140.000 woningen.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Het is goed dat er een einde is gekomen aan deze merkwaardige missie.
Nico Bos
Heel verstandig, het verstand komt met de jaren. Geothermie is niet goedkoop maar wel een stuk milieuvriendelijker, "De diepte van de putten varieert tussen de 3.000 - 5.000 meter. Heet water wordt hierbij omhoog gepompt. Dit water is, afhankelijk van de diepte, tussen de 40-120°C." zie:
https://www.rvo.nl/onderwerpen/bodemenergie-aardwarmte/wat-het
Advertentie