Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Zuid-Holland gaat met woningbouw verder overstag

De provincie Zuid-Holland geeft nog meer plattelandskernen de mogelijkheid om makkelijker uit te breiden.

ANP
11 oktober 2024
De aanleg begin maart van een nieuwbouwwijk in de Zuid-Hollandse gemeente Lansingerland.
De aanleg begin maart van een nieuwbouwwijk in de Zuid-Hollandse gemeente Lansingerland.ANP

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland wilden alleen dorpen met tussen de 250 en 2.000 inwoners de extra ruimte geven voor 'een straatje erbij', oftewel het bouwen van woningen aan de rand van de kern. Op verzoek van een meerderheid van Provinciale Staten (33-19) wordt dat uitgebreid naar kernen met maximaal 10.000 inwoners.

Coördinerend adviseur project VIPP Babyconnect S14

JS Consultancy
Coördinerend adviseur project VIPP Babyconnect S14

Financieel Consultant

JS Consultancy
Financieel Consultant

Leefbaarheid

Dorpen van deze grootte mogen zonder al te hoge eisen op maximaal 1,5 hectare huizen bouwen. Voorwaarde is wel dat dit gebeurt op plekken waar het kan en waar het bijdraagt aan de vitaliteit en leefbaarheid. Door nieuwe huizen te bouwen, moet voorkomen worden dat vooral op het platteland jongeren de kernen verlaten. Ouderen kunnen juist makkelijker binnen het eigen dorp verhuizen.

Maximaal vijftig

In het coalitieakkoord hadden GroenLinks-PvdA, BBB, VVD en CDA afgesproken dat een 'straatje erbij' maximaal vijftig huizen zou zijn, maar dat laat de provincie nu los. 'Als op die 1,5 hectare honderd woningen kunnen worden gebouwd, hoort u ons niet klagen', zei gedeputeerde Anne Koning (wonen, GroenLinks-PvdA).

Alle ruimte

'We moeten in Zuid-Holland tot en met 2030 bijna 250.000 woningen bouwen, dat is 'a hell of a job'. Dan moet je daar eigenlijk alle ruimte voor gebruiken die we kunnen benutten', zei VVD-Statenlid Peter van Waaij. Het Planbureau voor de Leefomgeving berekende eerder dit jaar dat er in Zuid-Holland ongeveer 7.000 woningen bij kunnen komen via het principe van 'straatje erbij'. Dat kunnen er wat meer worden - tussen de 8.000 en 10.000 - nu de provincie de definitie verruimt.

Voldoende instrumenten

Vooral plattelandsgemeenten hadden de provincie gevraagd om meer ruimte te krijgen voor kleinschalige woningprojecten. Het voorstel van de coalitiepartijen VVD en CDA om kernen van maximaal 10.000 in plaats van 2.000 inwoners de mogelijkheid te geven om makkelijker uit te breiden, kreeg steun van onder meer de BBB. GroenLinks-PvdA, de grootste fractie in Zuid-Holland, stemde tegen. 'Uiteraard zijn we vóór woningbouw, maar we vinden dat het college hiervoor al voldoende instrumenten heeft', zei Statenlid Camille de Luca Schwartz.

Afgelopen voorjaar dreigde toenmalig minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) nog in te grijpen als Zuid-Holland haar bouwambitie niet zou opschroeven. 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Jammer dat de oorzaak van de noodzaak om woning te bouwen, namelijk de bevolkingstoename door immigratie, grotendeels zinloos is. Draagt ons asielsysteem bij aan veiligheid voor vluchtelingen wereldwijd? NEE. Het heeft vrijwel niets meer te maken met veiligheid voor vluchtelingen. Draagt het gros van de arbeidsmigratie, voor kassen, slachterijen en distributiecentra iets bij? NEE. Het kost ons per saldo geld. Bedrijven maken wel winst, maar de samenleving verliest. Private lusten, publieke lasten. Draagt studiemigratie bij? NEE, maar een klein deel en dan met name de technische studies. We maken dus heel veel kosten, het land wordt steeds lelijker, er zijn meer scholen en ziekenhuizen nodig, dus de effecten van de vergrijzing worden versterkt, en er is maar een heel heel klein groepje die hier beter van wordt.
Hans Bakker
Zinvolle immigratie is die voor onze high tech industrie, bijvoorbeeld. Of voor echte vluchtelingen. Maar dat kleine laagje dat nu nog komt, alleenstaande mannen, die hun gezin over laten komen gewoon via veilige routes, daar klopt iets niet. Dat is dus zinloos.
Advertentie