Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Turbineconflict provincie Utrecht en gemeenten houdt aan

De provincie Utrecht wil nog minstens twaalf turbines plaatsen.

19 september 2024
Een windturbine bij Nieuwegein.
Een windturbine bij Nieuwegein.ANP

In de provincie Utrecht blijft voorlopig nog spanning bestaan tussen het provinciebestuur en meerdere gemeenten over de plaatsing van windturbines. Om het doel van de Regionale Energie Strategie in 2030 te behalen moesten er begin dit jaar nog zo'n veertig turbines bij. Meerdere gemeenten stapten naar voren. Maar uit een tussenbalans van de provincie blijkt nu dat nog minstens twaalf turbines nodig zijn. Daardoor hangt meerdere gemeenten die turbines weigeren een dwingend projectbesluit van de provincie boven het hoofd.

De situatie is vergelijkbaar met die in buurprovincie Overijssel, waar deze en volgende week 113 mensen inspreken op de provinciale windturbineplannen. Onder de insprekers zitten wethouders van zes Overijsselse gemeenten.

Coördinator Planning & Control

Gemeente Zoetermeer
Coördinator Planning & Control

Beleidsadviseur Werk en Inkomen

Ferm Werk
Beleidsadviseur Werk en Inkomen

Twaalf turbines

Uit de tussenbalans blijkt dat het samenwerkingsverband van zestien Utrechtse gemeenten (U16), waarvan onder meer De Ronde Venen en Wijk bij Duurstede deel uitmaken, niet op koers ligt met de plannen voor duurzame energie. Volgens de provincie ziet het ernaar uit dat die gemeenten in 2030 samen zeker 0,25 terawattuur tekort gaan komen om het doel van 1,8 TWh aan zonne- en windenergie te halen. Twaalf windturbines zijn samen goed voor 0,25 terawattuur.

De Utrechtse gemeenten Stichtse Vecht, De Ronde Venen, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal en Renswoude willen geen turbines. Toch zijn ze nog steeds in beeld voor een projectbesluit, staat in de statenbrief bij de tussenbalans. De provincie heeft in al die gemeenten kansrijke’ gebieden aangewezen, die het college van gedeputeerde staten nog niet wil schrappen. ‘Aan het einde van het jaar maken we een keuze voor welke van deze gebieden een projectbesluit vervolgd wordt’, aldus de statenbrief. Half oktober volgt er weer een statendebat.

Geen ruimte

Een gemeente als Renswoude schreef afgelopen mei nog: ‘Om haar RES-bod te realiseren zijn geen grote windturbines in Renswoude nodig; het energiebeleid in Renswoude blijft ongewijzigd. Voor grote windturbines is in Renswoude, mede in het licht van toekomstige woningbouw, geen ruimte.

De gemeente Stichtse Vecht schreef op hetzelfde moment: ‘Dat de provincie Utrecht nu op basis van de RES van mening is dat er meer windenergie moet komen binnen de provinciegrenzen verbaast ons, omdat dit nooit onderdeel is geweest van de afspraken. (...) Daarbij komt dat Stichtse Vecht al een belangrijke extra bijdrage levert in de energietransitie met de uitbreiding van het Tennet-station Breukelen Kortrijk en de plaatsing van het Tennet/Stedin-station ‘Utrecht Noord’, dat naar alle waarschijnlijkheid ook op ons grondgebied zal komen.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bert Bakker
Ze zeggen provincie maar dit wordt dus aangestuurd door een Groen Linkserd. En dat merk je. Ideologie voorop redelijkheid verdwenen.
Nico Bos
Die gedeputeerde Ing. van Essen (van radicaal Links-Groen die bij ons de verkiezingen met de hakken over de sloot en een veldslag weer in de coalitie zitten) zet gewoon zijn hobby voort. Gemeente Stichtse Vecht is net met het ontwerp Actieplan Geluid 2024-2029 bezig waarbij "men" (de OmgevingsDienst Regio Utrecht) het omgevingsgeluid (plandrempels) in onze stiltegebieden van 40 dB voor het gemak zomaar even met 10 dB (!) wil opschroeven naar 50 dB t.b.v. het plaatsen van .....m.e.r. plichtige windturbines die zo de drempel niet halen?? Iedere 3 dB is een verdubbeling van geluidsintensiteit!
T. Simpelmans
Dat de burger die dingen uitkotst doet voor de communisten van GroenLinks niet terzake.
Advertentie