Iets minder turbinespanning tussen Utrechtse overheden
Een aangenomen motie bepaalt dat gemeenten die al veel doen aan de energietransitie als laatsten aan de beurt komen voor windturbines.
De spanning tussen de provincie Utrecht en de 26 Utrechtse gemeenten over de plaatsing van turbines is woensdagavond iets afgenomen door een motie van VVD, CDA en 50Plus. Het provinciebestuur zoekt nog locaties voor zo'n veertig turbines en wil dat nog voor het zomerreces genoeg gemeenten naar voren stappen.
Afgelopen januari publiceerde de provincie een lijst met 27 voorkeurslocaties, die ook binnen gemeenten vallen die turbines afwijzen. Als onvoldoende gemeenten een aanbod doen, neemt de provincie dwingende projectbesluiten.
Bezweren van onrust
Verschillende statenleden voelden zich geroepen de onrust onder gemeenten te bezweren. Tijdens een raadsvergadering woensdagavond werden drie moties ingediend, waarvan één is aangenomen. Deze motie stelt dat gemeenten die al een grote bijdrage leveren aan de Regionale Energie Strategie pas als allerlaatste in beeld mogen komen voor een provinciaal inpassingsplan.
De indieners willen voorkomen dat de relatie tussen gemeenten en provincie beschadigd raakt en bovendien rekenschap geven van een ‘afnemend vertrouwen in de overheid’ onder inwoners. Tegenstemmers waren coalitiepartijen GroenLinks en D66, en oppositiepartijen Partij voor de Dieren, ChristenUnie, Volt en SP.
De zomer van 2025
Een andere motie van BBB en 50Plus haalde het niet. In deze motie werd opgeroepen helemaal af te zien van projectbesluiten bij die gemeenten die hun afgesproken aandeel in de Regionale Energie Strategie zijn nagekomen. Ook afgewezen werd een motie van BBB, 50Plus en SGP om met projectbesluiten te wachten tot het rijk de nieuwe windturbinebepalingen heeft vastgesteld.
Dat had betekend dat gewacht zou moeten worden tot de zomer van 2025. Dan worden de nieuwe landelijke milieunormen voor turbines gepubliceerd, die regels vastleggen voor geluidshinder, slagschaduwen en obstakelverlichting. Deze nieuwe normen zijn nodig nadat de Raad van State in 2021 de bestaande afwees.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.