Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Utrechtse gemeenten moéten wel over turbines nadenken

Provincie Utrecht publiceerde een lijst met 27 mogelijke windmolenlocaties.

29 februari 2024
Op de locatie De Isselt bij Amersfoort staan twee turbines van 210 meter hoog gepland. Op website www.rom3d.nl/360/soesterwijkwiek/ is de impact in 3D te zien.
Op de locatie De Isselt bij Amersfoort komen twee turbines van 210 meter hoog. Online is de impact vanuit twaalf gezichtspunten te zien: www.rom3d.nl/360/soesterwijkwiek/

Het wordt het komende half jaar spannend in de 26 gemeenteraden en colleges van B en W die de provincie Utrecht telt. Zij moeten gaan besluiten of ze hun vinger opsteken voor de komst van windturbines. Doen ze dat niet, dan bestaat de kans dat de provincie na de zomer een projectbesluit neemt en gemeenten ertoe dwingt windmolens binnen de eigen gemeentegrenzen te plaatsen.

Strategisch Interim Manager S13

JS Consultancy
Strategisch Interim Manager S13

Adviseur Mobiliteit en Verkeer

Gemeente Den Haag
Adviseur Mobiliteit en Verkeer

Lijst met windlocaties

Vorig maand publiceerde het provinciebestuur een lijst met 27 gebieden die kansrijk zouden zijn voor de plaatsing van windturbines. Op dit moment telt de provincie Utrecht zestien windmolens, veel minder dan andere Nederlandse provincies. Nummer twee is Limburg, met 28 turbines.

Om in 2030 het doel van 2,4 terawattuur (TWh) te behalen, waar de drie Utrechtse RES-regio's zich aan hebben verbonden, is volgens de provincie misschien nog wel één TWh nodig, wat ongeveer gelijk staat aan vijftig turbines. Dat stelde GroenLinks-gedeputeerde Huib van Essen woensdagavond tijdens een commissievergadering, die volgde op een inspraakavond. Momenteel zijn er concrete plannen voor tien turbines, in de gemeenten Amersfoort, Utrecht en Houten. Dat zou betekenen dat er mogelijk nog veertig turbines over de provincie verdeeld moeten worden, het liefst in groepjes geclusterd.

Kaart met de locaties uit het onderbouwingsdocument bij de lijst. Klik om te vergroten

Onbespreekbaar

Maar welke gemeente stapt naar voren? Eén van de insprekers dinsdagavond was VVD'er Steven Verhaar, raadslid in Wijk bij Duurstede. Zijn partij is deel van het college. Verhaar is verontwaardigd dat zijn gemeente is opgenomen op de lijst met mogelijke windlocaties, terwijl Wijk bij Duurstede al voldoet aan de RES-afspraken. Zoals u ongetwijfeld weet, zijn windturbines al jarenlang een punt van discussie in onze gemeente. Voor ons als VVD niet: in de vorige coalitieperiode waren er duidelijke afspraken rondom windenergie, namelijk onbespreekbaar.

Waarna hij nog verwees naar een burenruzie met een belendende gemeente: Groot was onze verontwaardiging toen onze buurgemeente Houten, na jaren discussiëren over een viertal windturbines langs het Amsterdam Rijnkanaal op de grens met onze gemeente, overstag ging en een vergunning afgaf.

Onverzettelijk

Ook een raadslid van Renswoude klonk onverzettelijk. ‘Wij zijn in Renswoude gespecialiseerd in het tegenhouden van provinciale plannen, zei oud-VVD'er Bart Bisschop namens de Onafhankelijke Partij Renswoude. Van 2007 tot 2011 speelde hier een gedwongen gemeentelijke herindeling. Net als toen, denderde de provincie door en werd zij uiteindelijk gestopt door de landelijke politiek. (...) Ik wens u veel succes en sterkte als u toch denkt locatie 96 te kunnen doorzetten.

Het lijkt onontkoombaar dat na de zomer de spanning tussen meerdere Utrechtse gemeenten en de provincie zal oplopen. Gemeenten als Eemnes, Houten, IJsselstein, Oudewater, Renswoude, Stichtse Vecht en Utrechtse Heuvelrug hebben bij de provincie aangegeven geen grote (extra) windturbines te willen. Toch vinden zij zichzelf terug op de lijst met kansrijke locaties.

Gemeenten hebben tot het zomerreces de tijd een raadsbesluit te nemen. Blijkt dat met de bekend geworden plannen de RES-doelen niet gehaald worden, dan neemt de provincie voor de restopgave alsnog projectbesluiten voor windlocaties.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Wij in Stichtse Vecht hebben een convenant gesloten met de provincie voor de aanleg van zonnevelden en dan zo veel mogelijk op bestaande bebouwing, mede omdat inmiddels ook het rijk vindt dat dit niet ten koste moet gaan van agrarische gronden. Over windturbines is de zaak duidelijk, in ons coalitieakkoord staat duidelijk dat er geen windturbines in deze gemeente komen. Het beste is dus dat GL gedeputeerde van Essen elders een NTI cursus democratie gaat volgen b.v. op Sint-Helena alwaar al eerder een mislukte wereldveroveraar zijn Waterloo heeft gevonden. Aanrader, neem wat leesvoer mee van Otto de Loor "De anatomie van democratie" en "Verslaafd aan ons eigen gelijk: Pleidooi voor perspectivistische lenigheid" van Lammert Kamphuis.
T. Simpelmans
Benieuwd of ook maar in 1 van die 27 gemeenten een meerderheid voor de vogelhakselaars van GroenLinks. Waarschijnlijk niet, maar dat boeit onze klassebestuurdertjes geen hol.
Advertentie