Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Reusel-de Mierden vriendelijkst voor de single burger

Ook al verbruikt en vervuilt de single burger minder dan een stel of een gezin, bij de meeste gemeenten betaalt hij/zij bijna net zoveel aan heffingen. De Single Issue Partij onderzocht bij welke gemeenten de single het beste er vanaf komt, Dat blijkt Reusel-de Mierden,

12 april 2015

Alleenwonenden in heel Nederland betalen relatief veel afval- en rioolstoffenheffing.  Zo betalen eenpersoonshuishoudens in onder meer Almere, Almelo en Bedum hetzelfde bedrag als een heel gezin. In het Noord-Brabantse Reusel-de Mierden (13 duizend inwoners) komt de single er het beste vanaf. Met een koopwoning 41,4 % van het bedrag dat een meerpersoonshuishouden betaalt. In de rest van Nederland is dat gemiddeld twee keer zoveel.

Disproportioneel
De Single Issue Partij onderzocht voor de Volkskrant hoe gemeenten de heffingen berekenen en hoe er rekening met alleenstaanden wordt gehouden. In Nederland komen er steeds meer ‘singles’ bij, momenteel een half miljoen. Volgens de Single Issue Partij stuiten de disproportionele gemeenteheffingen deze alleenwonenden steeds meer tegen de borst. Ze verbruiken en vervuilen immers minder dan een stel of een (groot) gezin.


Slechte score
Ook Rotterdam scoort slecht in het onderzoek. De Rotterdamse eenpitter scheelt het op jaarbasis precies €12,90 op een totaalbedrag van €525,70 (riool- en afvalstoffenheffing gecombineerd). Dat is het schamele resultaat van de inspanningen van D66 en Leefbaar Rotterdam, die het in de aanloop naar de laatste gemeenteraadsverkiezingen opnamen voor hun alleenstaande stadsgenoten.


Collectief bezwaarschrift

Ontevreden Rotterdammers kunnen nu bij advocaat Rogier Hörchner terecht. Via crowdfunding wil hij een collectief bezwaarschrift tegen de gemeente indienen over de hoogte van de afvalstoffenheffing. Als de gemeente niet kan aantonen dat deze in verhouding staat tot de kosten, kan de heffing onverbindend worden verklaard. 

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Pierre / ambtenaar
Het is al jaren gebruikelijk dat een- en tweepersoons huishoudens betalen voor gezinnen met kinderen.

Waarom niet gewoon een bedrag per persoon en per kind? Gemakkelijke optelsom.

Huidige berekening is een verkapte kinderbijslag
Monique
Laten we dan maar af gaan rekenen per aangeboden hoeveelheid afval. Ik heb 2 kinderen. Ik scheid mijn afval. Glas, plastic en papier apart. Mijn buurvrouw is alleen, maar gooit al haar afval ongescheiden weg. Daarbij heeft ze 3 katten die allen op de kattenbak gaan. Dus betalen per kilo lijkt mij de beste oplossing.
huisman / gemeente
Het enige wat men kan doen is de legesaanslag relateren aan het daadwerkelijk verbruik en vervuiling per adres. De samenstelling van een gezin is hierin niet bepalend maar het gedrag. Aanpassing van het vast recht biedt hier mogelijk een oplossing. Voor het riool is makkelijk te berekenen wat het in stand houden van het systeem per aansluiting kost. Of je dan per saldo goedkoper uit bent betwijfel ik. Rioolbelasting gaat niet over de hoeveelheid aan lozingen maar over de complete voorziening. Ook singels maken gebruik van deze gehele voorziening.
criticus
Rioolheffing dient ervoor om de aanleg/het onderhoud en herstel van het riool te betetalen. Hoeveel mensen er in ene husi wonen dat op het riool aangelsoten is, is daarvoor niet relevant. Het riool wordt er immers niet minder lang, of minder groot van? Enw at afvalstoffen betrfet: een eenpersoonshuishouden gooit relatief gezien waarschijnlijk meer verpakkingsafval p.p. weg, dan een gezin, dat grootverpakkingen koopt.
secretaris / secretaris
Citaat: "En wat afvalstoffen betrfet: een eenpersoonshuishouden gooit relatief gezien waarschijnlijk meer verpakkingsafval p.p. weg, dan een gezin, dat grootverpakkingen koopt."



Een volslagen onbewezen stelling. Ik zie vrijwel nooit gezinnen met grootverpakkingen de supermarkt uitlopen. Een alleenstaande koopt gewoon minder in de supermarkt dan een gezin, dus minder afval.



Ooit heeft het RIVM een proef gehouden in OostZaan waarbij de hoeveelheid afval werd gerelateerd aan de huishoudensgrootte. Statistich gesproken had een alleenstaande minder afval dan een heel gezin.



De rioolheffing heeft een eigenaarsdeel en een gebruikersdeel. Dat gebruikersdeel is vaak gelijk voor alleenstaanden en gezinnen. Lijkt me vrij logisch dat een gezin vaker van het toilet gebruik maakt dan 1 persoon. Daarom moet er bij het gebruikersdeel een gedifferentieerd tarief komen.
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
dat singles teveel betalen heb ik op diverse fronten al in de jaren 80 gemeld. kan men nagaan wat dat relatief gezien aan extra inkomsten opleverde (t)
Advertentie