Groenbedrijven vrezen strengere stikstofregels
Ondernemers in de groenvoorziening, grond en infra, maken zich zorgen over de nieuwe beleidsregels die provincies en het rijk hebben afgesproken over de stikstofuitstoot. Volgens brancheorganisatie Cumela Nederland is het vrijwel onmogelijk om nog een natuurvergunning te krijgen.
Ondernemers in de groenvoorziening, grond en infra, maken zich zorgen over de nieuwe beleidsregels die provincies en het rijk hebben afgesproken over de stikstofuitstoot. Volgens brancheorganisatie Cumela Nederland is het vrijwel onmogelijk om nog een natuurvergunning te krijgen.
Drempelwaarde
Het grootste probleem zit hem volgens de groensector vooral in de toegestane drempelwaarde voor stikstofemissie en de uitvoerbaarheid van de salderingsregels. Veel loon- grond- en groenbedrijven voeren activiteiten uit die in het verleden meldingsplichtig waren onder het Activiteitenbesluit. Volgens de ondernemers werd hen destijds nooit gevraagd om aan te tonen hoeveel stikstof er vrijkwam bij die activiteiten.
Vergunningsplichtig
Dat is nu anders: door het verlagen van de drempelwaarde zijn veel activiteiten die vroeger alleen een meldingsplicht hadden, ineens vergunningsplichtig geworden. Cumela geeft in een brief aan de Tweede Kamer en alle provinciale staten het voorbeeld van een groenbedrijf in een buitengebied dat al 20 jaar bermen en slootkanten maait, bomen en takken snoeit en bladafval opruimt. Als hij in 2009 investeert in een composteerinstallatie is er nog niets aan de hand. Sterker nog, de ondernemer krijgt het verzoek om ook het groenafval van omliggende gemeenten en waterschappen te verwerken. Maar ook al besparen de activiteiten door het regionale karakter veel uitstoot van stikstof (weinig vervoersbewegingen), toch moet hij vanwege het naastgelegen natuurgebied de stikstofuitstoot uit het composteringsproces salderen(verrekenen) met andere bedrijfsactiviteiten of met andere bedrijven.
Emissierechten
Maar het probleem is dat voor de vergunning wordt gekeken naar de aanwijzingsdatum van het Natura2000-gebied. Dat was 2004, toen het bedrijf nog niets composteerde, en daardoor geen stikstofemissie had. Dus ook geen emissierechten waarmee intern gesaldeerd kan worden. Extern salderen is bovendien onrealistisch, stelt Cumela. ‘Lokaal zijn stikstofrechten nauwelijks beschikbaar en daardoor onbetaalbaar.’
Beleidsregels
Volgens de groenbranche is de patstelling een bedreiging voor de sector, en moeten rijk en provincies zorgen voor werkbare beleidsregels. Cumela stelt dat in ieder geval de drempelwaarde omhoog moet, en de referentiedatum voor stikstofemissies te verschuiven naar een latere datum. Daarnaast moeten bestaande situaties met een lage stikstofuitstoot gewoon gelegaliseerd worden.
Reacties: 7
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Verder schrijft u onzin: een smallere tractor is niet in staat en lange maaiarm te hanteren zonder zelf om te vallen.