Toren Binnenlandse Zaken onveiliger dan gedacht
Het gebouw van het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt als gevolg van het gebruik van verdachte betonvloeren nog onveiliger dan gedacht. In een second opinion adviseert TNO meerdere verdiepingen te sluiten vanwege onacceptabel grote risico’s.
Het gebouw van het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt als gevolg van het gebruik van verdachte betonvloeren nog onveiliger dan gedacht. In een second opinion adviseert TNO delen van meerdere verdiepingen te sluiten vanwege onacceptabel grote risico’s.
Uitgelekte memo
Dat er wat aan de hand was met de vloerdelen in de 41 verdieping tellende toren aan de Turfmarkt in Den Haag werd een half jaar geleden bekend door een uitgelekte interne memo. Metingen van een technisch bureau wezen uit dat er op twee plekken versteviging nodig was.Volgens TNO, die in opdracht een second opinion uitvoerde, is de situatie ernstiger, met name omdat op diverse plekken de risico’s zijn onderschat.
Hoogste risicocategorie
Nadere inspectie leert dat de bouwdelen A en C in de hoogste risicocategorie vallen: CC3 in plaats van categorie CC2. Met andere woorden: het risico is onacceptabel groot voor wat betreft economische gevolgen en/of verlies van mensenlevens. Het hogere risico geldt volgens TNO grofweg vanaf de 27e verdieping en hoger in de bouwdelen A en C. Mede gezien het feit dat het hier een risicoanalyse voor het gebruik van het gebouw betreft, is TNO van mening dat de volgens de huidige inzichten en normen geldende gevolgklasse voor dit specifieke bouwwerk toegepast moet worden.
Betonmortel
Onderdeel van de second opinion was het beantwoorden van de vraag of er bij de bouw van de 146,5 meter hoge kantoorkolos dezelfde betonmortel was gebruikt als bij de vorig jaar mei ingestorte parkeergarage in Eindhoven. Volgens de tekeningen gaat het wel om hetzelfde systeem (BubbleDeck), maar zijn de betonplaten geproduceerd bij een andere leverancier dan in Eindhoven. ‘Het toegepaste mengsel is dus mogelijk anders dan in Eindhoven’, aldus TNO. Maar omdat het betonmengsel onbekend is, plakt TNO er veiligheidshalve toch het predikaat ‘hoog risico’ op.
Kritiek op eerdere inspecties
Ook heeft TNO kritiek op de eerder uitgevoerde inspecties. Zo was er bijvoorbeeld op de negende verdieping van bouwdeel C geen volledig onderzoek naar het onderling loslaten van vloerdelen mogelijk voor een aantal gebieden, waardoor het risico niet kon worden vastgesteld. Naar het oordeel van TNO zijn bij de eerdere inspectie de plaatnaden die niet afgeklopt konden worden onterecht ingedeeld in “laag risico” en zouden deze ingedeeld moeten worden in “hoog risico”. Als die zogeheten delaminatie niet onderzocht kon worden, dient dat volgens TNO als een hoog risico geclassificeerd te worden. ‘Het risico is immers niet bekend.’ Volgens TNO is de toelaatbare gebruiksbelasting dan beperkt.
https://www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-mili …