Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

PBL: Bouw niet te klein

De opmars van zeer kleine huizen correspondeert niet met de woonvoorkeuren van een groot deel van de Nederlanders, constateert het PBL.

29 oktober 2024
containerwoning_shutterstock
Shutterstock

Het aandeel kleine woningen in Nederland, met een oppervlakte van vijftig vierkante meter of minder, is de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen. Een groot deel van deze groei komt door flexwoningen, die bedoeld zijn als tijdelijke oplossing voor de woningnood. Flexwoningen beslaan vaak slechts twintig vierkante meter en zijn bedoeld om spoedzoekers zoals studenten en statushouders snel onderdak te bieden. Maar volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) sluiten deze woningen lang niet altijd aan bij de voorkeuren van de meeste Nederlanders. Veel bewoners verhuizen al na korte tijd naar een ruimere woning, wat het tijdelijke karakter van flexwoningen benadrukt.

Secretaris-directeur

Regio Achterhoek via Geerts & Partners
Secretaris-directeur

Electronics Engineer ADAS: Drive Innovation in Advanced Driver-Assistance Systems at our client

Yacht
Electronics Engineer ADAS: Drive Innovation in Advanced Driver-Assistance Systems at our client

Niet voor structureel wonen

Volgens het PBL zorgt de opkomst van zeer kleine woningen niet per se voor een oplossing op de lange termijn. Jolien Groot, onderzoeker wonen bij het PBL, stelt dat flexwoningen vooral effectief zijn voor kortdurend gebruik. ‘Flexwoningen kunnen tijdelijk verlichting bieden, maar zijn geen antwoord op structurele woonbehoeften. Voor veel woningzoekenden blijkt dat vijftig vierkante meter eigenlijk het minimum is voor langdurig woonplezier.’

Gemeenten en ontwikkelaars zouden er volgens Groot daarom beter aan doen om te investeren in meer permanente woningen die beter aansluiten bij de wensen van bewoners. 'Nederland heeft ambitieuze woningbouwplannen, dus laten we bouwen met het oog op de toekomst, in plaats van tijdelijke oplossingen op te stapelen.'

Geschiedenis herhaalt zich

Het PBL vergelijkt de huidige golf van kleine woningen met de zogeheten HAT-woningen uit de jaren ‘80, die bedoeld waren voor één- en tweepersoonshuishoudens. Deze waren destijds wat ruimer dan de huidige flexwoningen en stonden vaak op gunstigere locaties, wat bijdroeg aan de leefbaarheid. Hoewel sommige HAT-woningcomplexen uiteindelijk werden gesloopt, blijkt uit ervaring dat de locaties en afmetingen van deze woningen een positief effect hadden op de tevredenheid van bewoners.

Leefbare gemeenschappen

Het PBL roept beleidsmakers op om lering te trekken uit het verleden. 'Zorg ervoor dat kleine woningen niet té klein worden en dat er ruimte is voor gemeenschapsvorming,' aldus Groot. 'Bouw niet te grootschalig op locaties waar weinig voorzieningen zijn. Als er leefbare gemeenschappen ontstaan, wordt de buurt aantrekkelijker en de woontevredenheid hoger.' Dit is volgens het PBL cruciaal om de huidige woningbouwambities tot een duurzaam succes te maken.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Opnieuw een reeds eerder voorspelde 'flop' van het vorige Kabinet.
Hans Bakker
De ruimte in ons land is eindig. Zet dus in op stabilisering van de omvang van de bevolking. Dat is het aller, aller belangrijkste.
Als de politiek, van links tot rechts, niet met oplossingen komt voor dit groeiprobleem, dan zullen mensen op personen gaan stemmen die stellen het te gaan regelen. Zowel links als rechts hebben de arbeidsmigratie niet onder controle. Mensen emigreren uit armoede voor een uitzendbaantje naar Nederland. Dat moet stoppen. Het huidige asielstelsel is failliet. Het is electoraal failliet en heeft geen enkele toekomst. Links heeft verzuimd om met een alternatief te komen. Dat is kwalijk en daardoor wordt Nederland in de handen gedreven van lieden die het niet zo nauw nemen met democratie en rechtsstaat.
Hielco Wiersma
Vraag en aanbod van woningen moet veel beter op elkaar worden afgestemd. De behoefte behoort leidend te zijn voor de aanpassing en nieuwbouw van woningen.
Advertentie