Steeds meer omgevingsdiensten aan de drone
De Omgevingsdienst Regio Arnhem (ODRA) gebruikt vanaf dit najaar een drone om toezicht te houden vanuit de lucht. Eerder ging onder meer de Omgevingsdienst Midden-Holland de Arnhemmers al met de inzet van drones voor.
De Omgevingsdienst Regio Arnhem (ODRA) gebruikt vanaf dit najaar een drone om toezicht te houden vanuit de lucht. Eerder ging onder meer de Omgevingsdienst Midden-Holland de Arnhemmers al met de inzet van drones voor.
Sneller en preciezer
Een drone meet sneller, beter en preciezer. Onder het apparaat dat ODRA gaat gebruiken zit een normale en een warmtebeeld camera geplaatst, waarmee foto- en videobeeld kan worden gemaakt. Door de beelden met gps-posities op te slaan, kunnen ze later worden gebruikt voor uiteenlopende berekeningen. Ook worden, geeft een woordvoerder van Midden-Holland aan, veranderingen in bijvoorbeeld de bij een bedrijf opgeslagen hoeveelheid afval door vergelijking van luchtfoto’s in één keer duidelijk.
Luchtmonsters
Met de warmtebeelden die de drone maakt kan ook eventuele broei in een berg afval worden gesignaleerd, waardoor tijdig kan worden opgetreden. Ook kan een drone luchtmonsters dicht bij een bron nemen, wat medewerkers van de omgevingsdienst het klimmen in een fabriekspijp bespaart. ‘Veiliger en efficiënter, stelt Coen Jurcka van ODRA.
Privacy
De inzet van drones is in Nederlands aan strikte privacyvoorschriften en veiligheidsregels gebonden. ‘We mogen niet overal vliegen’, zegt Christian Kok van de ODRA. ‘Eerst moeten we zorgen voor de benodigde vergunningen en ontheffingen. Vervolgens maken we voor elke vlucht een vluchtplan. Daarin melden we wat we willen onderzoeken en waar we willen vliegen. We gaan pas de lucht in als uit het vluchtplan blijkt dat de vlucht veilig uitgevoerd kan worden.’ Om de privacy te waarborgen heeft ODRA een Privacy Impact Assessment opgesteld.
Nuttig hulpmiddel
Ook de Omgevingsdienst Rivierenland is zich aan het buigen over de inzet van drones. ‘Het is een nuttig hulpmiddel’, zegt hoofd toezicht Martin Groeneveld. Hij deed er eerder al ervaring mee op bij de gemeente Lelystad. ’Zo controleerden we onder meer het grondverzet van aannemers. Dat kon nog wel eens afwijken van de gemaakte afspraken.’ Volgens Groeneveld zou je met infraroodcamera’s ook ondermijning eerder aan het licht kunnen brengen.
Opstartkosten
Een nadeel van drones vormen de hoge opstartkosten die ermee zijn gemoeid. Niet alleen moet het apparaat zelf worden aangeschaft, ook dient een aantal personeelsleden binnen de omgevingsdienst in het gebruik te worden getraind. ‘Dat moet je niet onderschatten, het is een serieuze opleiding’, stelt Groeneveld. Toch verwacht hij dat Rivierenland uiteindelijk ook tot de aanschaf van drones zal overgaan.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.