Op koers naar een nieuwe Haagse woonvisie
Hoe bewaak je zowel inhoud als proces?
Aan woningbouwlocaties is in Den Haag geen gebrek. Maar de ontwikkeling ervan is complex en duur, zeker voor een substantieel betaalbaar woningbouwprogramma. Bovendien moet de bestaande woningvoorraad stevig worden verduurzaamd. Daar komen nog sociale opgaven bij, zoals doorzettende vergrijzing, huisvesting van aandachtsgroepen en verslechterde leefbaarheid in een aantal wijken. Aanleiding om de bestaande woonvisie te actualiseren. Companen en Public Result zorgden voor overzicht en versnelling.
Het Haags gemeentebestuur heeft ambitieuze doelen. Liefst moet alles een plek krijgen: voldoende en passende woningen, leefbaarheid, betaalbaarheid en duurzaamheid. En ook nog in een rap tempo. Verschillende partijen zijn verantwoordelijk voor de beleidsuitvoering. Elk met een eigen agenda. En dan was er nog de val van het college. Hoe werk je in deze omstandigheden toch gestaag toe naar een gedragen woonvisie? Samen met een projectteam van de gemeente zetten Public Result en Companen er de schouders onder.
Combinatie van kennis en resultaatgerichte aansturing
Bij veelomvattende politiek-inhoudelijke vraagstukken is proceservaring onmisbaar. Voor onderwerpen als huisvesting van arbeidsmigranten en statushouders is afstemming met verschillende afdelingen binnen het gemeentehuis nodig. En ook met maatschappelijke partners. Verbinding is het sleutelwoord. Inzicht in waar je het samen over hebt is echter minstens zo belangrijk. Want om voortgang te stimuleren, door ingenomen stellingen heen te breken en verwaterde compromissen te voorkomen is ook stevige input op inhoud een must. Hoe duid je bijvoorbeeld de woningopgave en welke slimme beleidskeuzes kun je maken?
Tandem van proces en inhoud
De gemeente vroeg Kees Stob (Public Result) het proces naar een nieuwe woonvisie te begeleiden. Niet zomaar, want Kees kent de gemeente Den Haag goed en heeft jarenlange ervaring in de regio. Hij weet wat nodig is om omvangrijke trajecten, waarin visie en uitvoering samenkomen, succesvol in te richten. Maar ook wíe daarvoor nodig zijn; de politiek, ambtenaren van verschillende interne afdelingen en andere departementen en externe stakeholders als corporaties en ontwikkelaars. Kees hield rekening met de gelaagdheid van directie, management en bestuur naar beleid. En hij onderkende vlot dat het niet alleen om een procesvraagstuk ging. Voor de kennis die op het gebied van woonbeleid nodig was schakelde hij vanaf het begin Jan van Deursen (Companen) in. Naast inhoudelijk expert is Jan ook sparringpartner. Voor Kees én de beleidsmedewerkers van de gemeente.
Expertises splitsen voor versnelling
Door in dit project inhoud en proces te splitsen hadden Public Result en Companen de handen vrij voor hun eigen expertises. Dit zorgde voor versnelling, maar ook voor rust in het proces en ruimte om dieper over de inhoud na te denken. Door voortdurend met elkaar in gesprek te blijven kwamen we erachter dat bepaalde inzichten ontbraken. Bijvoorbeeld over de impact van nieuwbouw op het op gang brengen van doorstroom. Of over het huisvesten van aandachtsgroepen. Aanvullend onderzoek gaf daar een beter beeld bij. Inmiddels ligt de woonvisie ter vaststelling voor in de Haagse gemeenteraad.
Meer weten?
In dit project is Jan van Deursen vanuit Companen de vooruitgeschoven post voor diepgang op gebied van woonbeleid. Wilt u daar meer over weten? Neem dan contact met hem op. Heeft u vragen over hoe het de gemeente Den Haag is gelukt om van ambitie naar vastgesteld beleid (de woonvisie) te komen? Bel dan met Kees Stob van Public Result: 070 346 88 16.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.