Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Woningtekort vorig jaar opnieuw opgelopen  

Ondanks bijna 90.000 nieuwe woningen liep het woningtekort in 2023 verder op.

12 juli 2024
Een hardloper passeert een nieuwbouwwijk van de Zuid-Hollandse plaats Bergschenhoek.
Een hardloper passeert een nieuwbouwwijk van de Zuid-Hollandse plaats Bergschenhoek.ANP

Er zijn op dit moment 400.500 woningen te weinig. Dat zijn er 10.300 meer dan een jaar eerder. Dat concludeert onderzoeksbureau ABF Research in haar jaarlijks prognose ie opdracht van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.

Project- en Programma Controller

JS Consultancy
Project- en Programma Controller

Deelprojectleider SPP

JS Consultancy
Deelprojectleider SPP

Meer huishoudens

De belangrijkste oorzaak voor de gestegen behoefte aan woningen is de toename van het aantal huishoudens, onder meer door migratie en doordat mensen langer alleen wonen. De onderzoekers gaan er nu van uit dat er in 2031 ruim 19.000 huishoudens meer zijn dan ze zelf in de vorige prognose hadden ingeschat. Ook werden volgens ABF eerder nog zo’n 8.000 huizen in de woningvoorraad meegerekend die al lang leegstaan en vermoedelijk niet meer bewoonbaar zijn. Ook dat verhoogt het woningtekort.

2 procent

De politiek vindt een woningtekort van 2 procent van de totale woningvoorraad acceptabel. Om dit te bereiken moeten er per direct 231.800 woningen worden bijgebouwd, stellen de onderzoekers, want op dit moment bedraagt het tekort 4,9 procent. Tot en met 2030 zijn er 993.200 woningen nodig zijn om in 2031 op het streeftekort van 2 procent uit te komen. Dat betekent tussen de 150.000 en 200.000 nieuwe woningen per jaar.

Vergunningverlening

In 2023 werden minder nieuwe woningen opgeleverd dan het jaar ervoor. Vooral de trage vergunningverlening als gevolg van stikstofproblematiek en protesten van omwonenden speelt daarbij een rol. Door het oplopende tekort zijn de huizenprijzen in het afgelopen kwartaal tot recordhoogte gestegen.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bert Bakker
Die woningen gewoon niet bouwen en je land niet verder verzieken. Ja er zijn dan problemen, diezelfde zijn er vandaag ook en sinds de tweede wereldoorlog. Met die bevolkinsaanwas die de laaste 50 jaar is doorgedrukt is het wel erger dan nodig maar het is niet een nieuw probleem. Kun je direct immigratie stoppen met een geldige reden.
Bert Bakker
En goed voor de vastgoed portefeuille.
Hans Bakker
Het is alle hens aan dek ten aanzien van, met name, de arbeidsmigratie. Dat is de knop waar we aan kunnen draaien. Nederland is, nog steeds, te aantrekkelijk vanwege de flexibele arbeidsmarkt. De meest flexibele van heel Europa. Maar hoe lang zijn opeenvolgende regeringen nu niet bezig om hier geen werk van te maken? Ook in het nieuwe kabinet gaat het er nogal aarzelend aan toe. En als het aan BBB en de VVD ligt, gaat het gewoon door. Wilders twittert er vrolijk op los ten aanzien van de arbeidsmigratie, maar heeft daar een soft standpunt in. Een niet onaanzienlijk deel van zijn kiezers is namelijk . . . ondernemer. Dus NSC staat er in feite alleen voor. De voorstellen van Karien van Gennip die nu op de plank liggen, bijvoorbeeld de certificeringsplicht voor uitzendbureaus, komt veel te laat en zijn te soft. Men lijkt de harde kern, de basis van ons flexibele recht ten opzichte van Duitsland, niet aan te willen pakken. In de tussentijd wordt Nederland overspoeld door infrastructuur verslijtende en ruimte verslijtende distributiecentra die allemaal leunen op goedkope handjes uit het buitenland vanwege . . . De flexibele arbeidsmarkt. Dus ik ben het geheel eens met de heer Bert Bakker. Laten wij ons land niet langer doelloos volplempen en de immigratie eens aanpakken.
Hielco Wiersma
De achterstanden hebben vooral te maken met slecht volkshuistingsbeleid door de Rijksoverheid. Bij ministeries en politici is een groot gebrek aan visie en inlevingsvermogen op dit beleidsterrein. Met falende maatregelen en lapmiddelen is de afgelopen twee jaar de problematiek nog groter gemaakt.
Advertentie