Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Noordelingen willen gezamenlijk waterbeleid

Friesland, Groningen en Drenthe hebben een gezamenlijk waterbeleid nodig. Daarvoor pleiten 8 natuurorganisaties en ruim 9000 inwoners.

ANP
08 september 2023
Senior op bromfiets tijdens Drentse fietsvierdaagse 2023
Drentse fietsvierdaagseANP/ Emiel Muijderman

Acht natuurorganisaties in het noorden van het land willen dat Friesland, Groningen en Drenthe een gezamenlijk waterbeleid voeren. Om ook voldoende water te hebben in de toekomst, willen ze dat er meer water wordt vastgehouden tijdens natte periodes zodat het kan worden vrijgegeven als het droog is. Deze voorstellen deden de organisaties vrijdagochtend tijdens een ontbijt met de verantwoordelijke gedeputeerden uit de drie noordelijke provincies aan het Paterswoldsemeer

Teamleider Ruimtelijke Ontwikkeling | Publieke sector | Medior | Senior | Landelijk

BMC
Teamleider Ruimtelijke Ontwikkeling | Publieke sector | Medior | Senior | Landelijk

Financieel Consultant

JS Consultancy
Financieel Consultant

Flexibeler waterbeheer

Meer dan 9000 burgers hebben een petitie van Stichting het Drentse Landschap, Staatsbosbeheer, Stichting het Groninger Landschap, Vereniging It Fryske Gea, Friese Milieufederatie, Natuur- en Milieufederatie Drenthe, Natuur- en Milieufederatie Groningen en Vereniging Natuurmonumenten ondertekend. In de petitie staat dat het waterbeheer flexibeler moet en ook in de toekomst moet voorzien in het watergebruik van burgers, boeren en bedrijven.

Gebiedsgericht beleid nodig

In de brief staat onder meer dat er concreter en gebiedsgericht beleid moet komen, dat het waterbeleid opnieuw ontworpen moet worden en dat de eisen voor Natura 2000-water en waterstromen die onder de Kaderrichtlijn Water (KRW) vallen strenger moeten.

Noodzaak om uitdaging gezamenlijk op te pakken

‘We moeten toe naar een veel flexibeler watersysteem dat bij te veel water als een spons water kan vasthouden en bij tekorten dat water kan afgeven aan de omgeving’, zegt Jorien Bakker, provinciaal bestuurder bij Natuurmonumenten in Groningen en Friesland in een verklaring. ‘Wie de waterkaart van het Noorden bekijkt, ziet de onderlinge samenhang en noodzaak deze uitdaging in gezamenlijkheid aan te pakken. Dat is niet makkelijk, maar levert zoveel winst op voor iedereen dat het een enorme gemiste kans is als we die nu niet verzilveren.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Het waterbeleid vraagt om een landelijke aanpak, waarbij alle prioriteiten een rol behoren te spelen.
Advertentie