Natuurherstelverordening op haar na niet van tafel
Dit onderdeel van de Brusselse Green Deal is omstreden, in Europa en in Nederland.
Op een haar na heeft de milieucommissie in het Europees Parlement niet tegen de omstreden Brusselse Natuurherstelverordening gestemd. De 88-koppige commissie bleek volkomen gespleten te stemmen: 44 parlementsleden stemden voor een amendement om de verordening te verwerpen, 44 parlementariërs stemden tegen.
Dat stemevenwicht betekent in de praktijk dat de Natuurherstelverordening niet door de commissie van tafel wordt geveegd. Dit is eerder wel gedaan door twee andere parlementscommissies, die voor landbouw en die voor visserij. Naar het gejuich in de commissiezaal te oordelen, was de stemuitslag donderdagochtend een grote opluchting voor de voorstanders van de verordening.
De strijd tussen de voor- en tegenstanders is hard. De voorzitter van de milieucommisie, Pascal Canfin (lid van de Franse partij Renaissance van Macron) twitterde kortgeleden dat Manfred Weber, de voorzitter van de parlementsfractie EVP, zijn leden onder druk zet om tegen de Natuurherstelverordening te stemmen. Doen ze dat niet, dan worden ze uit de fractie gezet, volgens Canfin.
De Tsjechische parlementariër Stanislav Polčák is én lid van de EVP én noemt de Natuurherstelverordening een essentieel onderdeel van de Brusselse Green Deal. Maar omdat het debat zo ideologisch geladen is en zijn mening op gespannen voet staat met het standpunt van de EVP, zo twitterde hij, heeft hij zich donderdagochtend tijdens de commissiestemming laten vervangen. Hij is er wel bij als in juli het voltallige Europees Parlement zich uitspreekt over de verordening.
Binnen de milieucommissie werden zoveel amendementen op de Natuurherstelverordening ingediend dat de stemming hierover donderdagochtend niet afgerond kon worden. Die stemming gaat door op 27 juni. De persconferentie die commissielid en speciale rapporteur César Luena, lid van de Partido Socialista, had ingepland is uitgesteld. Maar Luena juicht in een tweet: in zijn ogen is de Natuurherstelverordening gered van de boycot door de EVP.
Nederlandse politiek ook verdeeld
Ook in de Nederlandse politiek is er aanzienlijk verzet tegen de Natuurherstelverordening, onder andere bij monde van minister Van der Wal van Natuur en Stikstof en de partij BBB. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft zich eveneens tegen onderdelen ervan uitgesproken.
De Natuurherstelverordening richt zich op het herstel van biodiversiteit in Europa. Dat gewenste herstel is verbonden aan strikte gebiedspercentages en harde deadlines. Bovendien bevat de verordening een verslechteringsverbod voor ook de natuurgebieden buiten de Natura 2000-arealen.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Passende maatregelen in andere oververhitte sectoren zijn/blijven hiervoor ook noodzakelijk. Alles draait om het hebben dan wel bereiken van voldoende maatschappelijke evenwicht en balans.