Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Vergunningverlening versnelt en vertraagt

Uit de VNG-monitor Omgevingswet blijkt dat meer vergunningaanvragen binnen de termijn worden afgehandeld. Maar er zijn er ook meer te laat.

16 december 2024
klok-5-voor-12.jpg

Uit de derde VNG-monitor Omgevingswet rijst een gemengd beeld op. In de maanden juli tot en met september 2024 steeg het aantal binnen de termijn afgehandelde vergunningaanvragen naar 48 procent (tegenover 41 een kwartaal eerder). Maar het percentage buiten de termijn afgehandelde vergunningsaanvragen liep ook op: van een krappe 8 naar ruim 10 procent.

Griffier

Bestman - Bestuur & Management in opdracht van Gemeente Borsele
Griffier

Zittingslid bij de Huurcommissie

Huurcommissie
Zittingslid bij de Huurcommissie

Schommelingen

Het percentage ingetrokken aanvragen daalde in het tweede kwartaal sterk en nam in het derde kwartaal weer wat toe. Ook het percentage  afgewezen aanvragen steeg in de maanden juli-september aanzienlijk. Volgens de onderzoekers zijn dergelijke schommelingen inherent aan de nieuwe werkwijze sinds 1 januari 2024 de Omgevingswet werd ingevoerd. ‘Pas na drie of vier kwartalen zullen we kunnen zien of de percentages binnen/buiten termijn stabiliseren of een ontwikkeling laten zien.’

BOPA's

Wel blijkt ook uit deze monitor dat  buitenplanse omgevingsplanactiviteiten (BOPA’s) onder gemeenten in trek zijn. Hiermee kunnen zij initiatieven die buiten het omgevingsplan vallen toch in behandeling nemen. De 28 gemeenten die hier al inzage in konden geven, hadden in het derde kwartaal gezamenlijk 219 BOPA-initiatieven in behandeling, zo’n acht dus per gemeente. Landelijk geëxtrapoleerd zou dat op zo’n 2.500 BOPA’s uitkomen.

Omgevingsplan

Vooral in de grotere gemeenten werd in het derde kwartaal aan de ontwikkeling van het omgevingsplan doorgewerkt: 92 procent van de 100.000+-gemeenten was daarmee doende. Bij gemeenten met minder dan 25.000 inwoners was krap slechts krap de helft daarmee bezig: 50 procent. Het omgevingsplan moet eind 2031 in alle gemeenten zijn vastgesteld. Tweederde van de gemeenten paste inmiddels een BOPA toe.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

T. Simpelmans
Mag ik vragen welke totaalmaloot verantwoordelijk is voor het digitale omgevingsloket?
R. D.
Eens. En wie bedacht dat ruimtelijkeplannen.nl wel kon worden opgedoekt en vervangen door iets wat amper werkt en 666x onduidelijker is.
Advertentie