Ministerie: handelsverdrag geen obstakel schaliegasverbod
Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is het handelsverdrag TIFF waar de EU en de VS deze week over onderhandelen geen obstakel voor een mogelijk Nederlands schaliegasverbod.
Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken staat het handelsverdrag TTIP tussen de VS en de EU een mogelijk Nederlands schaliegasverbod niet in de weg.
TIFF geen obstakel voor boorverbod schalie
Milieudefensie slaat de plank mis als het stelt dat een clausule in een nog te sluiten handelsverdrag tussen de EU en de VS een mogelijk toekomstig schaliegasverbod onmogelijk maakt. Dat blijkt uit de reactie van het ministerie op de waarschuwing die de milieuorganisatie vorige week uit liet gaan. ‘Nee, TTIP kan een verbod op het boren naar schalie niet in de weg staan’, is het ondubbelzinnige schriftelijke antwoord van het ministerie.
Niet-discriminatoire maatregelen
Vorige week sloeg Milieudefensie alarm. Amerikaanse bedrijven zouden met een beroep op een clausule in het verdrag toekomstige misgelopen winsten kunnen claimen bij de Nederlandse staat. Daardoor zou de Tweede Kamer van een verbod af kunnen zien. Maar volgens het ministerie komt in het verdrag te staan dat de overheid algemene niet-discriminatoire maatregelen mag nemen ter bescherming van publieke belangen zoals milieu en arbeid.
Geen schadevergoeding
Minister Ploumen hoeft er dus niet bij de Europese Commissie op aan te dringen zulke rechten voor bedrijven uit de handelsverdragen te schrappen, zoals Milieudefensie haar vroeg. De beleidsvrijheid voor lidstaten blijft zelfs met dit soort investeringsbeschermingsclausules in verdragen als TTIP in stand. Aan bedrijven die nu nog geen toestemming hebben om te boren hoeft dan geen schadeclaims te worden uitgekeerd. Of zoals het ministerie het schrijft: ‘Wanneer een maatregel als een verbod op het boren naar schalie leidt tot schade aan investeringen, hoeft daarvoor in beginsel geen schadevergoeding te worden betaald.’
En het ministerie danst in haar beantwoording elegant heen om de machtsoverdracht naar de private arbitragecommissie: waarom zou je in dit verdrag dit niet gewoon aan de rechter voorleggen?
Overigens geldt dit verdrag niet alleen voor Amerikaanse bedrijven, Europese en Nederlandse bedrijven kunnen hier ook een beroep op doen.
Ik ben benieuwd wat er gaat gebeuren als dictaturen zich bij dit verdrag gaan aansluiten. We konden als Europa toch al geen vuist maken tegen iemand als Putin, met dit verdrag geef je regeringsleiders met veel (autoritaire) macht over (overheids)bedrijven alleen maar nog meer macht, zoals Saudi-Arabië en China.