Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Medemblik weigert opgeven plan zonnevelden IJsselmeer

Ook de provincie Noord-Holland wil door met het plan dat het rijk heeft afgewezen.

08 november 2024
Een oudere versie van het plan voor zonne-atollen ten zuiden van de Afsluitdijk.
Een oudere versie van het plan voor zonne-atollen ten zuiden van de Afsluitdijk.Noord-Hollandse Energie Regio

Een kleine meerderheid in de gemeenteraad van Medemblik in Noord-Holland weigert het plan op te geven voor zonne-atollen in het IJsselmeer. Vijftien van de 29 raadsleden steunden donderdag een motie van lokale partij Morgen! om opnieuw in gesprek te gaan met klimaatminister Sophie Hermans. Zij maakte begin oktober bekend dat het rijk de noodzakelijke steun niet geeft aan het ambitieuze project van 2,5 miljoenen zonnepanelen in het IJsselmeer in combinatie met de aanleg van een nieuw natuurgebied. Ook de provincie Noord-Holland wil door.

Secretaris-directeur

Regio Achterhoek via Geerts & Partners
Secretaris-directeur

Communicatieadviseur

Yacht
Communicatieadviseur

De gemeenteraad is wel degelijk verdeeld. Een tegenmotie van de eveneens lokale partij Hart voor Medemblik kreeg ook betrekkelijk veel steun.

Kor Buitendijk

Het zogenaamde Buitendijks Plan, vernoemd naar initiatiefnemer Kor Buitendijk, is altijd bedoeld geweest als alternatief voor meer windturbines in de Noord-Hollandse polder waar de gemeenten Medenblik en Hollands Kroon liggen. Samen met de provincie dienden zij om die reden het plan in bij het ministerie van Economische Zaken, waarna een integrale verkenning is uitgevoerd.

Eerder dit jaar besloot de raad van Hollands Kroon toch te stoppen, omdat de atollen onvoldoende maatschappelijke draagvlak zouden hebben. De schijn dat de betrokken wethouder die motie wilde negeren en de onmin die daarna onstond, leidde tot het vertrek van GroenLinks uit het coalitiebestuur. Om meer praktische redenen trok ook het rijk zich kortgeleden terug. Maar Medemblik geeft niet op, onder andere vanuit de vrees dat dan alsnog turbines verrijzen. In de aangenomen motie staat dat ‘de raad van Medemblik zich duidelijk heeft uitgesproken tegen de bouw van mega-windturbines op haar grondgebied.’

Geen windturbines

Dat standpunt houdt ook het collegebestuur van Medemblik aan. In reactie op de afwijzingsbrief van het ministerie van Klimaat en Groene Groei schreef de gemeente pontificaal: ‘Wij zien (...) geen mogelijkheden om op een andere wijze substantieel bij te dragen aan de RES-doelstellingen. Voor windenergie is geen draagvlak bij inwoners en politiek in onze gemeente.’

Zowel de provincie Noord-Holland, het collegebestuur van Medemblik als initiatiefnemer Kor Buitendijk voelen zich naar eigen zeggen niet volkomen serieus genomen door het rijk. Buitendijk verwijt betrokken rijksambtenaren dat hun meningen al bij voorbaat vast stonden ‘op basis van vooroordelen of beperkte kennis binnen de departementen, en die meningen zijn niet gewijzigd’. Dat schrijft hij in een eigen reactie op de afwijzingsbrief van oktober.

Serieus kennis 

Een soortgelijk geluid liet de gemeente Medemblik horen in een eigen reactie op de bezwaren die het ministerie van Klimaat en Groene Groei heeft: ‘Veel van deze onzekerheden hadden weggenomen kunnen worden als de rijkspartijen serieus kennis hadden genomen van expertise die door partijen is ingebracht in de marktverkenning, als onderdeel van de integrale verkenning.’

Ook de provincie Noord-Holland reageerde fel: ‘Met dit besluit wordt in potentie een grote kans voor de landelijke energietransitie, de provincie Noord-Holland en het IJsselmeergebied te vroeg geslachtofferd omwille van abstracte aannamen. (...) Wij betreuren uw besluit en zijn verbaasd over de dunne argumentatie en het gebrek aan integrale (af)weging. Dit na twee jaar gezamenlijk studeren en verkennen.’

Zeven redenen

Het rijk gaf in zijn afwijzingsbrief zeven redenen op: het Buitendijks Plan kan de waterbergingscapaciteit van het IJsselmeer schaden, schendt wettelijke beperkingen ten aanzien van buitendijkse landaanwinning, staat op gespannen voet met instandhoudingsdoelstellingen van het IJsselmeer als Natura 2000-gebied, kan een negatief effect hebben op de waterkwaliteit, hindert beroepsvissers, zit in de weg van een schietterein van Defensie, en komt niet overeen met het principe dat zonnepanelen in principe ongewest zijn in natuurgebieden.

Volgens de provincie en gemeente echter is aan veel van deze bezwaren al tegemoet gekomen, had Defensie aangegeven welwillend mee te gaan kijken en zijn sommige effecten minimaal. Bovendien blijft ongenoemd hoeveel duurzame energie het zonneproject kan opleveren. Evenals het feit dat de provincie ‘27 procent ruimte te kort komt om alle toekomstige ruimteclaims een plek te geven’, een probleem waarvoor dit buitendijkse project juist een uitkomst is.

De pijn

Volgens de provincie zit de pijn niet zozeer op het ministerie van Klimaat en Groene Groei, maar bij andere departementen die bij het dossier betrokken zijn. In een eerdere brief van het provinciebestuur aan de eigen provinciale staten stond opvallend genoeg: ‘Een aantal partijen in de stuurgroep (lenW, LNV en Rijkswaterstaat Midden-Nederland) heeft sterke twijfels bij de uitvoerbaarheid van een integraal zon op water-project in de Wieringerhoek en heeft gepleit ermee te stoppen. Aangezien een aantal andere partijen (ministerie EZK, provincie Noord-Holland en gemeente Medemblik) wel wensen door te gaan met onderzoeken van de mogelijkheden vanwege onder andere de grote potentie van het project, is het niet gelukt om in de stuurgroep tot een gezamenlijk besluit te komen.’

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Er staan in Hollands Kroon al 2 van de grootste hyperscale datacentra van Nederland (Google & Microsoft) die volgens de Dutch Datacenter Association al ca. 25% van de hele sector (rond de 500 megawatt) opslurpen.
https://www.dutchdatacenters.nl/publicaties/ (4 nov 2024)
Volgens contract zou dit allemaal schone stroom moeten worden....en dan moet je Watt als gemeenteraad....
Hielco Wiersma
Een ramp met ontploffingsgevaar -niet afbreekbaar floatglas van zonnepanelen tot ca. 1,5 à 2 km in het water- op/in het water van het IJsselmeer is nauwelijks te overzien. Er is al genoeg ervaring in het land om met het realiseren van grootschalige zonneparken uiterst voorzichtig te zijn. Dit is slechts één facet om in ieder geval niet door te gaan met dit plan. Wellicht zijn er andere energiebesparende mogelijkheden? Eerst bezinnen, alvorens hiermee te beginnen.
Nico Bos
Ze zitten daar met de handen in het haar, er moeten nu ook diesel noodaggregaten komen met een totale capaciteit van 858 Megawatt (gelijk een kleine kerncentrale dus) voor die geplande data centrales, dan weet je hoe laat het is. Ze hebben daar weer iets getekend zonder na te denken. zie:
https://uitspraken.rechtspraak.nl/details?id=ECLI:NL:RVS:2024:2502
In België hebben ze nu iets nieuws bedacht...
https://www.demorgen.be/snelnieuws/google-gaat-kernenergie-aankopen-voor-datacentra-en-laat-kleine-kernreactoren-bouwen~b3125164/
Advertentie