Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Waterschappen en netbeheerders sluiten congestiedeal

De netbeheerders willen dat waterschappen ‘congestieverzachters’ worden. Die laatsten willen zelf vooral kunnen doorgroeien.

06 november 2024
Het gemaal Buma bij Lemmer in Friesland.
Het gemaal Buma bij Lemmer in Friesland.ANP

De waterschappen hebben dinsdag een congestiedeal gesloten met de netbeheerders en het ministerie van Klimaat en Groene Groei. Dit is de eerste van meerdere congestiedeals, onder aanvoering van bestuurlijk aanjager en oud-D66-politicus Gerard Schouw. Op dit moment werkt hij ook aan overeenkomsten met onder meer de openbaarvervoersector en de datacenters.

Het doel van de netbeheerders is om dankzij de congestiedeals ruimte vrij te spelen op het dichtgeslibte stroomnet. Het voordeel voor de marktpartijen kan zijn dat zij met de netbeheerders mogelijkheden vinden om alsnog door te groeien.

Interim Cluster Manager S12

JS Consultancy
Interim Cluster Manager S12

Jurist / Vakredacteur Participatiewet

Wolters Kluwer
Jurist / Vakredacteur Participatiewet

Hoogwater

De Unie van Waterschappen heeft uit het akkoord gesleept dat haar leden met de stroomvraag van hun gemalen, tijdens noodsituaties, buiten hun gecontracteerde ruimte mogen treden. Deze afspraak komt tot stand op basis van een dit jaar unaniem aangenomen motie in de Tweede Kamer van VVD, ChristenUnie en BBB, naar aanleiding van het hoogwater kort ervoor. De motie riep de regering op met netbeheerders te regelen dat waterschappen in geval van hoogwater niet verplicht zijn hun aansluit- en transportovereenkomst na te komen’.

Daarnaast verzekeren de waterschappen zich met deze congestiedeal ervan dat zij de komende jaren hun rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI’s) en gemalen kunnen blijven uitbreiden. Het ministerie zet 120.000 euro opzij voor een projectcoördinator die de deal omzet in concrete afspraken tussen de regionale netbeheerders en de 21 waterschappen. Uiterlijk eind 2025 moeten alle details zwart op wit staan.

Congestieverzachters

De netbeheerders hopen dat de congestiedeal als resultaat heeft dat waterschappen indien nodig als ‘congestieverzachters’ gaan dienen. Bijvoorbeeld doordat zij ‘congestiebewust malen’, oftewel op momenten in de dag dat er geen piekvraag is. Gebruik wordt dan gemaakt van het door de netbeheerders ontworpen GOPACS-platform, een handelsplatform voor ruimte op het stroomnet. Ook wordt gekeken naar batterijopslag door de waterschappen.

De congestiedeal bouwt voort op de ‘slim malen’-pilots van de twee waterschappen Zuiderzeeland, en Vallei en Veluwe. Wanneer zij malen, hangt af van de wisselende hoogte van de stroomprijs en het wisselende lokale aanbod van bijvoorbeeld windenergie. Dit gebeurt onder meer bij gemaal Buma bij Lemmer.

Meer stroom nodig

Vorig jaar verbruikten de waterschappen meer energie dan het jaar ervoor, vooral doordat hevige regenval veel malen noodzakelijk maakte. ‘Door klimaatverandering, hogere waterkwaliteitseisen vanuit Brussel en bevolkingsgroei zal de behoefte aan elektriciteit alleen nog maar groeien’, schrijft de Unie van Waterschappen zelf in een recente vergadernotitie.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie