Kwartaalbericht grondexploitaties Q3. Eerste conclusies over de effecten van de Coronacrisis
Kwartaalbericht grondexploitaties Q3. Eerste conclusies over de effecten van de Coronacrisis
In het Kwartaalbericht grondexploitaties presenteren wij de belangrijkste kwartaalcijfers met
betrekking tot gebiedsontwikkeling en grondexploitaties. Het Kwartaalbericht geeft inzicht in de ontwikkeling van de belangrijkste macro-economische kengetallen met betrekking tot gebiedsontwikkeling in Nederland.
Daarnaast treft u de Metafoor Residex: de graadmeter voor grondwaardeontwikkeling voor
woningbouw in Nederland en ‘Midden-land’. Onder het Middenland worden de gemeenten beschouwd die enerzijds niet hoogstedelijk en anderzijds niet agrarisch zijn.
Naast de Metafoor Residex komt de index van het Kadaster aan bod. Beide indexen geven de ontwikkeling van de grondwaarde voor woningbouw weer. Het verschil is dat de Metafoor Residex gebaseerd is op een residuele grondwaarde berekening. De index van het Kadaster is gebaseerd op feitelijk gerealiseerde transactieprijzen.
Nieuw dit jaar zijn de hoofdstukken omtrent commercieel vastgoed. In deze hoofdstukken wordt
ingegaan op de vraag naar commercieel vastgoed en de ontwikkeling van de bouwkosten aan
de aanbodkant.
De verantwoording van de cijfers en een begrippenlijst zijn aan het eind van het Kwartaalbericht opgenomen.
In dit kwartaalbericht kunnen de eerste conclusies over de effecten van de Coronacrisis worden getrokken. De woningmarkt wordt tot dusver maar beperkt beïnvloed door de crisis. De woningprijzen per m² van bestaande woningen zijn dit kwartaal weer flink gestegen, namelijk met meer dan 3%. Op jaarbasis zijn de prijzen zelfs met meer dan 10% toegenomen. Daarnaast is het twintig jaar geleden dat er zo weinig woningen te koop stonden.
De prijzen van nieuwbouwwoningen liggen een stuk hoger dan die van bestaande woningen. Desondanks wordt dit verschil in prijs per m² steeds kleiner. De prijzen per m² van nieuwbouwwoningen zijn het afgelopen jaar ‘maar’ met 6% toegenomen.
In tegenstelling tot de woningprijzen stijgen de bouwkosten nog maar beperkt. In het afgelopen kwartaal betrof deze stijging slechts 0,2%. De afgelopen kwartalen laten daarmee een stabilisatie van de woningbouwkosten zien. Ook de aanbestedingsindex laat een beperkte stijging zien van 0,1%. Op jaarbasis is zelfs een daling van 1,1% zichtbaar. Dit betekent dat bouwopdrachten voor een lagere prijs op de markt worden gezet.
Als gevolg van de stabilisatie van de bouwkosten en de stijgende woningprijzen is de Metafoor Residex afgelopen kwartaal gestegen met 10,7%. Dit betekent dat de theoretische waarde van woningbouwgrond is toegenomen. Op jaarbasis is de Residex nog sterker gestegen: met 39,8%.
De werkelijke transactieprijzen van woningbouwkavels, bijgehouden door het Kadaster, tonen een meer stabiele ontwikkeling. De prijs van de grond laat zich blijkbaar minder beïnvloeden door de
marktontwikkelingen. De gemiddelde prijs per m² van bouwkavels bedroeg volgens het Kadaster in het derde kwartaal € 496,-. Dit betreft een stijging van 9,3% ten opzichte van vorig kwartaal. De effecten van de Coronacrisis op de grondprijzen zullen op de langere termijn moeten blijken.
Download hier het Kwartaaloverzicht.
Klik op onderstaande infographic om snel bij de gewenste informatie te komen.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.