Corona maatregelen
Corona maatregelen. Parallellen met de financiële crisis van een decennium geleden
Er wordt gezegd dat een crisis nooit ontstaat vanuit dezelfde oorzaak als de voorgaande crisis. Toch zien we parallellen met de financiële crisis van een decennium geleden. We kunnen in ieder geval concluderen dat zowel het Rijk alsook de ECB hoog inzetten om de economische “fall-out” zo beperkt mogelijk te houden, mijn indruk is dat ze korter op de bal zitten dan in de voorgaande crisis.
De huizenmarkt zal mogelijk wat gaan ontspannen nu onzekerheid over werk en toekomst bij consumenten toeneemt. Toch blijft er een groot woning tekort. In tijden van onzekerheid ligt vertraging op de loer, de uitdaging voor gemeenten is te zorgen dat de RO procedures en vergunningverlening doorgang blijven vinden. Raad en College dienen, ondanks de moeilijkheid om fysiek bijeen te komen, besluiten blijven nemen. Zodat nieuwe (woning)bouwprojecten gestart kunnen worden.
In het kader van de vergunningverlening is wellicht daarbij nog het volgende in overweging te nemen. De “soft lockdown” die mogelijk tot juni in Nederland van kracht is, leidt met name in die gebieden met hoge verkeersintensiteiten tot een substantiële vermindering van de stikstofuitstoot. Mijn suggestie zou zijn deze “ruimte” als extra tijdelijke bronmaatregel te betrekken bij de te calculeren ruimte in het stikstofregister. Dit leidt op zijn minst tot een extra impuls voor de bouwsector en geeft vertrouwen dat er nog in 2020 extra materieel kan worden ingezet om opgelopen vertragingen te verminderen. De uitspraak, “never waste a good crisis“ is dan ook hier van toepassing.
Erik Berkelmans
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.