Meldpunt brengt bedreigde bomen in beeld
De Bomenstichting heeft samen met het radioprogramma Vroege Vogels een meldlijn geopend waar mensen plannen voor bomenkap van provincies, gemeentes en andere grondeigenaren kunnen melden. Plannenmakers denken volgens projectleider Annemiek van Loon van de Bomenstichting te gemakkelijk dat een gezonde boom van dertig jaar zo vervangen kan worden.
‘Een goed voorbeeld van hoe het niet moet is het Bijlmerpark in Amsterdam, de directe aanleiding van deze meldlijn’, zegt van Loon. In het park wordt een groot deel van de bomen gekapt. Het radioprogramma Vroege Vogels belde de stichting om te vragen of het plan om het park grootschalig te renoveren geen zwarte bladzij was voor de Bomenstichting. ‘Maar helaas zijn dit soort acties, waarbij de laatste jaren steeds vaker ook gezonde bomen worden gekapt, dagelijkse kost’, zegt Van Loon. Om te zien om hoeveel bedreigde of gekapte bomen het landelijk gaat is nu de meldlijn geopend op de website van het radioprogramma.
‘Iedereen, ook elke bestuurder, vindt groen belangrijk, voor het klimaat, voor de fijnstof en voor de recreatie. Maar bij de uitvoering worden groenbeheerders vaak voor voldongen feiten geplaatst. Dan worden zij te laat of niet betrokken bij de planvorming’, zegt Van Loon.
Volgens haar is het belangrijk om op tijd deskundigen te raadplegen over de gevolgen die het kappen van bomen zal hebben en over mogelijke alternatieven. ‘Als je een bestuurder als de Amsterdamse wethouder Marijke Vos hoort, klinkt het heel logisch dat in het Bijlmerpark bomen moeten verdwijnen. De bomen zouden niet duurzaam zijn. Maar als je daar als deskundige gaat kijken, blijkt dat het wel degelijk keuzes zijn waardoor er zoveel bomen weg moeten. Want ook gezonde bomen die op een droge berm staan worden gekapt. En de ondergrond in het Vondelpark is vergelijkbaar en daar kiezen ze toch voor een andere oplossing.’
Als je kiest voor bomenkap zou je in ieder geval de effecten moeten kennen, meent de Bomenstichting. ‘Nu wijzen projectontwikkelaars naar een neutrale Milieueffectrapportage, terwijl het effect van de bomenkap daar vaak helemaal niet in is opgenomen.’ Hetzelfde geldt voor een provinciaal plan om in de Achterhoek een vier meter brede streek langs de provinciale wegen te maken zonder bomen, zegt Van Loon. ‘Je kunt daar best voor kiezen vanuit verkeersveiligheid. Maar dan moet je wel alle consequenties in kaart brengen voor bijvoorbeeld monumentale lanen en vleermuizenroutes.’
Vorig jaar heeft de Bomenstichting een boekje uitgegeven: Samenspel tussen wonen en bouwen, over bouwen rond bomen. ‘Gemeenten zijn in dat onderwerp steeds meer geïnteresseerd, dat zie je ook bij onze workshops hierover’, zegt Van Loon.
Ga naar de website: Kappen
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.