Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Verzet tegen McDonald’s in kleine Vlaamse gemeenten

Onderzoekers menen dat Nederlandse gemeenten bij machte zijn om in bepaalde gevallen in te grijpen.

06 augustus 2024
Logo van McDonald's. Bron: Shutterstock
Logo van McDonald's Bron: Shutterstock

McDonald’s richt zijn pijlen op het platteland. Maar de fastfoodketen stuit steeds vaker op protest in kleine Vlaamse gemeenten, meldt De Standaard. Ook in Nederland groeit de weerstand. 

Beleidsadviseur Economische Zaken

Gemeente Heemstede
Beleidsadviseur Economische Zaken

Beleidsadviseur Beschermd Wonen

Gemeente Eindhoven
Beleidsadviseur Beschermd Wonen

McDonald’s probeert al langer zijn hamburgerimperium uit te breiden naar kleinere Vlaamse steden en gemeenten. Dat verloopt niet zonder slag of stoot, schrijft het Vlaamse dagblad. ‘In Brecht heeft actiegroep ‘Geen Mac in Brecht’ een advocaat onder de arm genomen. Tot 9 augustus loopt er een openbaar onderzoek. Volgens het comité zou het fastfoodrestaurant de al drukke avondspits drukker maken, zou het de zwakke weggebruiker nog meer in gevaar brengen en zou het bovendien een extra (en geduchte) concurrent zijn voor de lokale horeca.’

In rep en roer

Ook in Malle raakt de komst van McDonald’s een gevoelige snaar: het zou het eerste fastfoodrestaurant in de gemeente worden. Een ‘kantelpunt voor de gemeente’, schreef oppositiepartij Progressief Malle in een persbericht na heftige lokale reacties. In het Oost-Vlaamse Brakel zou er een McDonald’s komen op de locatie van een voormalig zwembad. ‘Daardoor staat half het dorp in rep en roer’, vertelt burgemeester Stefaan Devleeschouwer (Open VLD), die zegt dat de kogel nog lang niet door de kerk is. 

Agressieve manier

De Amerikaanse fastfoodketen botst op haar grenzen in grootsteden als Brussel, Antwerpen en Gent. Lang durfde McDonald’s zich niet in kleinere steden en gemeenten te begeven. Dit omdat de concurrentie met de klassieke frituur of kebabzaak daar te groot was. ‘De jongste vijf, zes jaar gaat McDonald’s die concurrentie toch aan, door op een agressieve manier aanwezig te zijn’, zegt economisch geograaf Jeroen Cant tegen De Standaard. In vier jaar tijd zijn er in België 31 McDonald’s-vestigingen bijgekomen.

Veluwe

Ook in Nederland stuit een voorgenomen vestiging van een fastfoodketen steeds vaker op verzet. Omwonenden vrezen verkeersoverlast, zwerfafval en lichtvervuiling; wethouders hebben bedenkingen bij het menu. Zo besloot de gemeente Rheden om een aanvraag voor een McDonald’s met drive-through af te wijzen. Dit omdat de afhaalservice niet past in het bestemmingsplan. De vestiging zou naast de Veluwe worden geplaatst. McDonald’s houdt echter voet bij stuk en heeft daarom bezwaar gemaakt bij de gemeente Rheden.

Scholen

Het is aan de lokale besturen om de opmars van McDonald’s en andere fastfoodketens tegen te houden, vindt Cant: ‘We moeten ongezonde voeding weren uit de stadskernen’. Als voorbeeld haalt hij het Verenigd Koninkrijk aan. ‘Verschillende Londense districten hebben beslist dat vergunningen voor fastfoodketens in de buurt van scholen geweerd mogen worden.’ Onderzoekers van diverse universiteiten menen dat Nederlandse gemeenten eveneens bij machte zijn om in bepaalde gevallen in te grijpen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie