Inspectie berispt provincies om drinkwaterwinning
Ook volgens minister Harbers geven de provincies te weinig prioriteit aan het oplossen van drinkwatertekorten.
De provincies hebben een tik op de vingers gekregen van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Op basis van de Drinkwaterwet hebben de provinciebesturen een zorgplicht voor de drinkwatervoorziening, maar dit krijgt ‘te weinig prioriteit’, zegt de toezichthouder kritisch.
Vergunningen voor nieuwe drinkwaterwinningen worden niet of pas laat afgegeven. Bestaande vergunningen worden beperkt, onder andere vanwege natuurherstel. En de coalitieakkoorden van de nieuwe provinciebesturen hebben nauwelijks aandacht voor drinkwater. Dat terwijl er vanaf 2030 drinkwatertekorten dreigen.
Dit staat in een signaalrapportage van de ILT, die half december tijdens een Bestuurlijk Overleg Water al met de provincies was gedeeld, maar nu ook naar de Tweede Kamer is gestuurd.
Reprimande
In zijn Kamerbrief neemt minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) de reprimande over: ‘Het is gezien de noodzaak voor een robuuste drinkwatervoorziening zorgelijk dat het waarborgen van de publieke drinkwatervoorziening, toch een basis voor de zekerheid voor ons bestaan als samenleving, op provinciaal niveau nog te weinig bestuurlijke prioriteit krijgt.’
Drinkwaterbedrijven weigeren in sommige gebieden nu al om industriewater te leveren. Dat mogen ze niet met drinkwater. Toch maakt de drinkwatersector zich zorgen of alle toekomstige nieuwbouw wel drinkwater kan krijgen.
De reacties
Vewin, de koepelorganisatie van de drinkwaterbedrijven, toont zich verheugd met de signaalrapportage. Ze vraagt de minister van IenW om als systeemverantwoordelijke bereid te zijn de andere overheden op hun zorgplicht aan te spreken ‘en zo nodig nationaal te voorzien in extra maatregelen en/of (nood)regelgeving’. Als er niks gebeurt, zo stelt Vewin, kampen alle tien drinkwaterbedrijven in 2030 met tekorten.
In een eigen reactie wijst het Interprovinciaal Overleg (IPO) op het lopende actieprogramma Beschikbaarheid drinkwaterbronnen 2023-2030, samen met Vewin en het ministerie. Dit programma moet resulteren in 102 miljoen m3 extra drinkwatercapaciteit per jaar. Daarnaast zegt het IPO dat de provincies de afgelopen jaren al gebieden hebben aangewezen die moeten dienen als Aanvullend Strategische Voorraden (ASV’s). Deze gebieden krijgen extra bescherming.
Niet alleen!
Maar het IPO wil niet alles op zich nemen, toont de reactie: ‘Ook benadrukken de provincies dat, ondanks de focus die de ILT in haar rapport aanbrengt, de wettelijke zorgplicht geldt voor alle overheden. De provincies kunnen het niet alleen!’
Toch dreigt de toezichthouder ermee provincies individueel aan te gaan spreken. Daarnaast moeten de drinkwaterbedrijven hun leveringsplannen van 2020 dit jaar hernieuwen. Daarin moet staan wat de leveringsrisico's zijn en de bijbehorende maatregelen. De ILT ‘laat dit zwaar meewegen in de beoordeling’.
RIVM toont drinkwaterkort
Het RIVM bracht vorig jaar een rapport uit waarin de problemen voor de Nederlandse drinkwatervoorziening helder worden geschetst.
Drie drinkwaterbedrijven zitten nu al tegen hun grenzen aan: in Groningen (Waterbedrijf Groningen), in het westen van Zuid-Holland (Dunea), en in Overijssel en Gelderland (Vitens).
Op net iets langere termijn, tot 2030, geldt hetzelfde voor de zeven andere bedrijven.
Reacties: 5
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Het staat er niet met zoveel woorden maar het staat er wel.