Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

'Politiek en overheid onderschatten woningtekort'

Hoogleraar Boelhouwer: CBS zat er de afgelopen jaren steeds naast.

ANP
01 november 2023
Mannen werken aan fundament van woning
Shutterstock

De overheid onderschat hoe groot de vraag naar woningen de komende jaren zal toenemen. Ook politieke partijen gaan uit van te rooskleurige prognoses, waarschuwt Peter Boelhouwer, hoogleraar Huisvestingssystemen aan de TU Delft. Volgens Boelhouwer zal het woningtekort met de huidige aanpak de komende decennia niet worden opgelost.

Directeur Operatie en Beheer

Bestman - Bestuur & Management in opdracht van Waterschap Limburg
Directeur Operatie en Beheer

Regisseur wijkveiligheid

Duo+ in opdracht van Gemeente Uithoorn
Regisseur wijkveiligheid

Nieuwkomers vertrekken niet

Zowel politieke partijen als de overheid laten zich nog steeds leiden door voorspellingen over de bevolkingsgroei van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). ‘En die prognoses zaten er de afgelopen jaren steeds naast’, aldus Boelhouwer. Het CBS gaat nog steeds uit van de verwachting dat een groot deel van de nieuwkomers in Nederland, zoals arbeidsmigranten, buitenlandse studenten en asielzoekers, na verloop van tijd weer vertrekken. In de praktijk kiezen steeds meer mensen ervoor om hier te blijven.

Arbeidskrachten hard nodig

De hoogleraar is sceptisch over de mogelijkheden om het aantal nieuwkomers terug te brengen, zoals veel politieke partijen willen. Zo streeft Nieuw Sociaal Contract, de partij van Pieter Omtzigt, naar maximaal 50.000 studie-, kennis- en asielmigranten per jaar. Hoe de politieke partij dat wil bereiken, blijft onduidelijk, zegt Boelhouwer. ‘Er is vrij verkeer van personen binnen Europa. En we hebben veel van deze arbeidskrachten hard nodig.’

Nieuwbouwprojecten

De hoogleraar zei dit tijdens de lancering van het platform nieuwbouw.nl, waarop woningzoekenden zich voortaan kunnen inschrijven voor nieuwbouwprojecten. Het nieuwe platform hoopt binnen afzienbare tijd alle nieuwbouwprojecten in Nederland in kaart te hebben gebracht, zei Philip Smits, topman van projectontwikkelaar Blauwhoed en tevens bestuurder van Nieuwbouw.nl. Woningzoekenden kunnen volgens hem op het platform hun wensen kenbaar maken, zodat vraag en aanbod beter op elkaar afgestemd kunnen worden.

Mismatch op de woningmarkt

Demissionair minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting, die de website nieuwbouw.nl met een symbolische druk op een rode knop opende, gaf toe dat er nog steeds sprake is van een 'mismatch' op de woningmarkt. Hij juicht de oprichting van het platform toe omdat kopers zo meer bij woningprojecten betrokken worden.

De Jonge was het met hoogleraar Boelhouwer eens dat de problemen op de woningmarkt zijn onderschat. ‘Door de lage rente zijn we in slaap gesukkeld. Nu de rente weer stijgt, worden veel woningen onbetaalbaar.’

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Gelet op o.a. het tekort aan woningen is het onverantwoord om met het huidige asielbeleid (inclusief arbeidsmigranten en studiemigranten) op dezelfde voet door te gaan. Dat dit asielbeleid op termijn problemen zou gaan geven was al na het laatste generaal pardon in 2008 bekend.
Er is inmiddels voor ons land voldoende aanleiding om binnen de EU aangepaste afspraken te maken dan wel op dit terrein zelf nieuw beleid te ontwikkelen/realiseren.
Hans Bakker
Al mooi dat, heel voorzichtig, de politiek spreekt over migratie beperkingen. De heer Boelhouwer stelt dat we arbeidsmigranten hard nodig hebben. De meeste arbeidsmigranten werken in sectoren die we in Nederland niet in deze mate moeten willen, zoals de distributiesector. Slechts 7% is kennismigrant. Daarnaast heeft migratie een zichzelf versterkend effect. Die migranten moeten allemaal weer wonen, eten etc. Nederland zit in een zeer sterke vicieuze groeicirkel. Daar moeten we uit. Nog één ding over arbeidsmigratie. We hebben het WAO debacle gehad in de jaren ‘90, het debacle van de witte illegalen. De huidige arbeidsmigratie wordt het nieuwe debacle. We gaan naar 1,2 miljoen arbeidsmigranten in 2030, hoofdzakelijk afkomstig uit midden- en oost Europa. De grote winnaar? Bepaalde werkgevers. De verliezer wordt Nederland. Deze mensen krijgen na 5 jaar een verblijfstitel voor onbepaalde tijd, bouwen geen of nauwelijks pensioen op etc. Dit wordt een sociale ramp van gigantische omvang. Of dat is het al.
Advertentie