Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Hoogheemraadschap boekt succes met rivierkreeften vangen

Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard heeft succes met het wegvangen van rivierkreeften. De natuur herstelt daarna.

ANP
30 november 2023
Rode Amerikaanse rivierkreeft
Rode Amerikaanse rivierkreeftShutterstock

Het vangen van exotische rivierkreeftjes is succesvol. Na twee jaar intensief vangen, bleek dat in het derde jaar minder intensief op de waterdieren gejaagd kon worden met eveneens een goed resultaat. Dat heeft een driejarige proef van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard aangetoond. Het schap zette in een polder bij Berkenwoude in de Krimpenerwaard achthonderd speciale kreeftenfuiken en -korven in en ving de kreeftjes gedurende negentien weken.

Consulent Inkomen l Noordoost Nederland l Publieke Sector l BMC Sociaal Domein

BMC
Consulent Inkomen l Noordoost Nederland l Publieke Sector l BMC Sociaal Domein

Programmamanager Zaanse Schans

JS Consultancy
Programmamanager Zaanse Schans

Een plaag

Amerikaanse rivierkreeftjes horen niet in de Nederlandse wateren thuis, maar gedijen er erg goed. Ze vermenigvuldigen zich razendsnel, bedreigen inheemse dieren- en plantensoorten en maken oevers instabiel door hun gegraaf. Waterschappen die te maken hebben met veel rivierkreeften in het water spreken van een plaag. Er wordt van alles geprobeerd om de beesten weg te krijgen.

Professionele bestrijding

De proef bij Berkenwoude laat volgens het schap zien dat gericht wegvangen ‘zinvol en effectief’ is. ‘Maar deze aanpak vraagt een grootschalige, langdurige inzet die de nodige menskracht en tijd kost’, laat hoogheemraad Josien van Capelle van Schieland en de Krimpenerwaard aan het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit weten. Dit ministerie is verantwoordelijk voor de bestrijding van de rivierkreeftjes. Het hoogheemraadschap hoopt dat het ministerie snel met een plan komt voor ‘geregisseerde en gecoördineerde professionele bestrijding’.

Waterplanten

Het schap heeft zich in 2021 en 2022 geconcentreerd op het wegvangen van het aantal kreeften. Daardoor gingen er weer waterplanten groeien in het kaalgevreten gebied. Waterplanten zijn belangrijk voor het onderwaterleven. Dat bleef zo in 2023, toen de vangstinspanning met een derde werd verminderd. Het aantal waterplanten nam in 2023 flink toe, aldus het schap. Komend jaar gaat het schap bezien of het resultaat behouden blijft als er helemaal niet meer gericht wordt gevangen.

Kopvlees vervuild

Rivierkreeftjes worden ook wel verkocht voor consumptie. Recent bleek uit onderzoek van een instituut van Wageningen University & Research dat in het kopvlees veel verontreiniging zit, zoals pcb's (schadelijke stoffen die onder meer in olie en bestrijdingsmiddelen zitten) en dioxines, die ook in de waterbodem voorkomen. Aangeraden wordt om alleen staartvlees te eten, want dat was veel minder vervuild.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie