'Het belangrijkste voor ons is dat de warmtewet helder wordt'
Amstelveense wethouder Floor Gordon ondertekende de open brief aan Eneco.
Wat is er in een maand tijd gebeurd? Eind januari figureerde de Amstelveense wethouder Floor Gordon nog in een opgetogen persbericht van energiebedrijf Eneco en Amstelveen. In dit persbericht werd het ondertekenen van een contract gevierd voor de aansluiting van 835 extra huishoudens op een warmtenet.
Deze week echter ondertekende diezelfde wethouder een open brief van twaalf gemeenten aan Eneco. In deze brief uiten de gemeenten hun zorgen over het hoge warmtetarief dat het bedrijf per 1 januari dit jaar vraagt.
Citaat: 'Wij verzoeken u om de tariefstelling voor 2023 te heroverwegen. We nodigen u uit om ons nadere uitleg te geven over de uitgangspunten, de opbouw, de variabelen en zeker ook de afwegingen die bij de vaststelling van de tarieven gehanteerd zijn.'
BB Wat is er aan de hand?
Laat ik voorop stellen dat de samenwerking van Amstelveen met Eneco hartstikke goed is. We hebben veel contact met elkaar, want er speelt veel in Amstelveen.
De reden dat we die brief mede hebben ondertekend, heeft meer te maken met de roep die breed in de maatschappij leeft om meer inzicht te krijgen in de tarieven. Veel mensen vinden het moeilijk te begrijpen dat zij een duurzame oplossing hebben voor de verwarming van hun huis, maar dat hun rekening misschien wel hoger is dan die van de buurman op gas.
Om maatschappelijk draagvlak voor de warmtenetten voor de toekomst te garanderen, moet je uiterst zorgvuldig zijn in het uitleggen hoe die tarieven tot stand komen. Ook omdat je als huishouden geen keuzevrijheid hebt: als je een warmteleverancier hebt, zit je er ook aan vast. Deze brief is een steun aan die roep om meer transparantie, en niet bedoeld als kritiek.
BB Dit is geen kritiek?
Nee, zeker niet. We hebben hier ook gesprekken over met een andere leverancier van warmte: met Eteck. In dat geval gaat het ook om een bestaand warmtenet in Amstelveen.
BB Opvallend nieuws was eerder dat Eneco gestopt is met de uitbreiding van een ander warmtenet in Amstelveen. Hoe zit dat?
We hebben een hele tijd zitten studeren op nog een project in Amstelveen-noord. Daar ligt een bestaand net dat we willen uitbreiden om nog een paar wijken te kunnen verduurzamen. Eneco heeft inderdaad geconcludeerd dat ze op dit moment de pauzeknop wil indrukken. (Lees hier de brief van Eneco, red.) De uitbreiding kwam significant veel duurder uit dan in andere steden. Dat betekende hoge aansluitkosten voor de inwoners en bedrijven die mee zouden doen.
Ook onzeker was de mogelijkheid van een andere potentiële warmtebron, een rioolzuiveringsinstallatie. Zolang die zekerheid er niet is, is er geen zekerheid over de warmtecapaciteit. Daarnaast was er onzekerheid over het vollooprisico (de mate waarin huishoudens en bedrijven zich op het warmtenet zullen aansluiten, red).
Het laatste punt dat meespeelde was dat de toekomstige marktordening van de warmtenetten nog ter discussie staat. Dat is een landelijke politieke discussie. Op het moment dat in de nieuwe warmtenet de verplichting gaat komen dat meer dan vijftig procent van het warmtenet in publieke handen moet zijn, heeft Eneco naar haar gevoel onvoldoende grip op de eigen investeringen.
BB Wat kunt u als lokale bestuurder doen om meer zekerheid te geven?
Het allerbelangrijkste voor ons nu is dat de wetgeving helderder wordt. Daar zitten wij op te wachten. (Afgelopen zomer is de nieuwe warmtewet uitgesteld tot 1 juli 2024, red.) Daarna kunnen wij bepalen met welke scenario's wij in Amstelveen verder kunnen, met welke samenwerkingsvormen, en welke keuzevrijheid wij hebben met verschillende eigendomsvormen. Het is nu lastig om concrete gesprekken te voeren.
Ik ga me op dit punt nog ambtelijk laten adviseren, maar mijn gevoel zegt dat het een heel grote opgave voor gemeenten gaat worden als in de nieuwe warmtewet de verantwoordelijkheid voor de warmtenetten volledig bij de gemeenten wordt gelegd. Misschien wordt die opgave wel te groot voor gemeenten die het financieel moelijker hebben.
Die discussie wordt nog in de Tweede Kamer gevoerd, maar zorgt er wel voor dat wij niet voortvarend met de warmtenetten verder kunnen. Ik ben wel blij dat Eneco met woningcorporatie Eigen Haard verder is gegaan met het project de Warmtemotor: dat zijn 835 woningen in appartementencomplexen die aangesloten kunnen worden op een bestaand warmtenet.
Het project in Amstelveen-Noord dat nu op pauze staat, gaat om het van het gas halen van een hele buurt. Die business case is moeilijker, door alle typen bouw. In eerste instantie gaat dit project om 3500 woningen in Amstelveen-Noord die mogelijk kunnen worden aangesloten na uitbreiding van het warmtenet. Dit aantal is mogelijk uit te breiden tot in totaal 8500 woningen.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.