Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Gemeenten krijgen extra geld voor Omgevingswet

Minister De Jonge geeft de decentrale overheden bijna 20 miljoen euro extra om zich goed te kunnen prepareren op de Omgevingswet.

14 juli 2023
geld
Shutterstock

Gemeenten krijgen dit jaar eenmalig 8 miljoen euro extra om de transitiekosten van de Omgevingswet te dekken. Voor provincies en waterschappen is 4 miljoen beschikbaar.  Daarnaast ontvangen de drie koepels samen een extra bijdrage van 4,5 miljoen ‘om hun leden te ondersteunen bij de implementatie van de Omgevingswet’.

proces consultant

JS Consultancy
proces consultant

Senior Projectcontroller

JS Consultancy
Senior Projectcontroller

Extra middelen

Dat staat in een Kamerbrief van minister De Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, CDA) aan de Eerste Kamer, als reactie op een daar eerder deze week breed aangenomen motie.  Daarin werd De Jonge opgeroepen om extra middelen voor decentrale overheden beschikbaar te stellen, zodat die zich goed kunnen voorbereiden op de Omgevingswet. In het onlangs naar buiten gebrachte Integraal Financieel Beeld Omgevingswet liep de terugverdientijd van door gemeenten gedane investeringen op tot meer dan dertig jaar.

Garantie

Daarnaast garandeert De Jonge dat het rijk de benodigde investeringen in de landelijke voorziening van het Digitaal Stelsel Omgevingswet voor zijn rekening blijft nemen. Dit totdat op termijn het gewenste eindniveau van dit stelsel (in technische termen uitbouw/scenario 3) is bereikt.

Financiële stabiliteit

Volgens de minister is eerder deze week met de bestuurlijke partners een principeakkoord bereikt over de dekking van deze beheerkosten. Zo is er volgens hem ’meerjarig financiële stabiliteit gecreëerd voor alle betrokken partijen. Daarbij wordt ook een gezamenlijk inspanning gedaan om de governance van de beheerorganisatie van het DSO-LV nog te verbeteren om zo te zorgen voor kostenbeheersing en voorspelbaarheid.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

T. Simpelmans
Ruim €23.000 per gemeente.
Nu gaat het lukken.
Advertentie