Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Ganzedijk uit de as herrezen

Het Groningse dorpje Ganzedijk (170 inwoners) moest maar worden afgebroken, vond de gemeente Reiderland een paar jaar geleden. Dat plan kostte de wethouder zijn baan, waarna werd begonnen aan de renovatie van het dorp. Deze week werd de opknapbeurt feestelijk afgesloten. Wethouder Bé Zwiers (PvdA) van de nieuwe fusiegemeente Oldambt vertelt.

28 januari 2011

Spraakmaker: Bé Zwiers

 

Groot feest.
En een bloemetje voor de doorzetters in het dorp, die hebben goed meegedacht over herinrichting, en sloop van woningen. Ze hebben heel wat over zich heen gekregen. Nadat Reiderland had gezegd dat Ganzedijk beter aan de natuur teruggegeven kon worden, ontstond een mediahype. Duizenden mensen kwamen kijken, bussen vol. Stonden ze in de tuin naar binnen te turen. Het dorpje, noem het geen gehucht want daar worden de inwoners kwaad om, was een bezienswaardigheid.

 

De renovatie zal een duit hebben gekost?
Zo’n 2,1 miljoen euro. Woningbouwvereniging Acantus heeft 1,3 miljoen euro geïnvesteerd, de gemeente 125 duizend, de provincie 260 duizend en het Rijk 380 duizend euro. Er zijn zestien woningen gesloopt, de huurwoningen zijn gerenoveerd en de overheden hebben koopwoningen opgekocht. En er komt een vlindertuin.

 

Zoveel geld voor een ... dorpje.
We hebben geïnvesteerd in de leefkwaliteit in deze krimpregio, maar natuurlijk lijden we verlies. Want er is geen projectontwikkelaar of investeerder die nu opeens in het dorpje neerstrijkt. Ganzedijk gaat ook niet meer mensen aantrekken. Als je die 2,1 miljoen vertaalt naar andere dorpen met dezelfde problemen, dan is dat veel geld. Maar we hadden geen keuze. Als je in een plaats met 6 duizend woningen honderd woningen sloopt, dan tast je de sociale structuur niet aan. En natuurlijk speelde de enorme nationale aandacht een rol.

 

Geen media-aandacht, geen renovatie...
Ik was toen nog wethouder in Scheemda, maar je zag dat de media zich in 2008 op Ganzedijk stortten en dat de politiek daardoor in beweging kwam. Als er iets bijzonders gebeurt dan komt er van alles los en is er opeens geld. Ik heb in Finsterwolde tijdens de feestelijke afsluiting van de renovatie tegen de inwoners van Ganzedijk gezegd: ‘Tel je zegeningen. In deze gemeente heb je mooie woongebieden, maar in een plaats als Winschoten waar de krimp ook toeslaat, vragen mensen zich af waarom dat geld wel in Ganzedijk en niet in hun buurt wordt besteed.’ En in Ganzedijk betaalde het Rijk nog mee, maar hoe gaat dat in de toekomst?  

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie