Extra stap voor permanente bewoning recreatiewoningen
Gemeenten die vakantiewoningen om willen vormen tot ‘reguliere’ woningen die permanent bewoond mogen worden, kunnen dat via een wijziging van het bestemmingsplan doen. Maar daarvoor moeten ze wel een extra stap zetten. Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State.
Gemeenten die vakantiewoningen om willen vormen tot ‘reguliere’ woningen die permanent bewoond mogen worden, kunnen dat via een wijziging van het bestemmingsplan doen. Maar daarvoor moeten ze wel een extra stap zetten. Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State.
Duurzame verstedelijking
De uitspraak betrof de gemeente Zundert. Die wilde vakantiewoningen geschikt maken voor permanente bewoning, maar omwonenden kwamen hiertegen in verzet. De Raad van State (RvS) heeft nu bepaald dat Zundert door mag gaan met het wijzigen van het bestemmingsplan om permanente bewoning mogelijk te maken. Omdat volgens de RvS de wijziging van recreatie naar permanente bewoning een stedelijke ontwikkeling betreft, is de ladder voor duurzame verstedelijking van toepassing. Daardoor moet de gemeente wel duidelijk maken dat er behoefte is aan meer woningen.
Geen leegstaande panden
‘Nu in dit geval al een groot recreatiepark mogelijk was, is er sprake van een zodanig stedenbouwkundig samenstel van bebouwing dat de RvS het plangebied aanmerkt als bestaand stedelijk gebied. Anders had de gemeente moeten onderbouwen dat er binnen het huidige stedelijk gebied geen ontwikkelmogelijkheden waren, in bijvoorbeeld elders leegstaande panden’, aldus Franc Pommer, advocaat en gespecialiseerd in het omgevingsrecht. Door deze uitspraak, zal dit ook van toepassing zijn op andere gemeenten die via deze weg recreatiewoningen permanent bewoonbaar willen maken.
Persoonsgebonden overgangsrecht
Opvallend aan de uitspraak is verder wat de RvS zegt over het persoonsgebonden overgangsrecht dat gemeenten sinds 2003 mogen toepassen bij permanente bewoning van recreatieverblijven. Gemeenten mogen mensen die al voor 31 oktober 2003 in een recreatiewoning woonden, toestaan dit te blijven doen. Maar als zij de woning verlaten, mag er niemand anders gaan wonen. Zundert was volgens de Raad niet verplicht om van deze regeling gebruik te maken, omdat het om verschillende regels gaat. Pommer: ‘De regeling om te mogen voorzien in persoonsgebonden overgangsrecht laat onverlet dat de gemeenteraad bevoegd is om een bestemmingsplan vast te stellen waarbij recreatiewoningen worden omgezet in ‘reguliere’ woningen.’
Drie smaken
Volgens Pommer hebben gemeenten dus drie smaken als ze willen toestaan dat recreatiewoningen permanent worden bewoond. ‘Ze kunnen het persoonsgebonden overgangsrecht hiervoor gebruiken als mensen er al voor 2003 woonden. Daarnaast kunnen ze gebruikmaken van een uitsterfregeling waarbij gedurende de planperiode iemand mag blijven wonen in een recreatiewoning, waarna dit gebruik als het langer dan één jaar wordt onderbroken niet mag worden hervat. En tot slot kan een gemeente permanent legaliseren, zoals dat in Zundert gebeurt. Maar daarvoor moeten gemeenten dus wel de juiste motivering volgen en aan de ladder voor duurzame verstedelijking voldoen.’
Gemeenten worstelen met de permanente bewoning van recreatiewoningen. Soms, zoals in Zundert, worden deze woningen gebruikt om arbeidsmigranten te huisvesten.
Eigenaren van vakantie woningen, wisten namelijk verder ook dónders goed, dat ze op het moment van aanschaf een vakantiewoning kochten, met alle beperkingen die daarbij hoorden. En, en, en..... Daar was de PRIJS... dus ook naar !!!!!!!
Hoe haal je het in je hoofd, mensen die een vakantiewoningen bezitten, zo te bevoordelen ??? Oh My Freakin' Gee ! Echt ongelooflijk dat ???!!! Dat je alleen al op zulke ideeën kunt komen, is al zeer verontrustend !!!
Flipper