Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Europese koepel roept Von der Leyen op: steun PFAS-verbod

Open brief van de koepelorganisatie EurEau.

06 maart 2024
Demonstranten storten tijdens een protestactie begin februari vervuilde grond bij chemiefabriek Chemours in Dordrecht.
Demonstranten storten tijdens een protestactie begin februari vervuilde grond bij chemiefabriek Chemours in Dordrecht.ANP

De Europese koepelorganisatie voor drinkwaterbedrijven en waterschappen, EurEau, heeft een open brief gepubliceerd aan Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie. De koepel vraagt dringend om haar steun aan het voorstel om de chemische stoffengroep PFAS in Europa te verbieden. In de brief staat dat de Green Deal van de Europese Commissie niet zonder een verbod kan slagen.

Teamleider Juridische Zaken

Yacht
Teamleider Juridische Zaken

Teamleider Openbare Orde en Veiligheid

Gemeente Leeuwarden
Teamleider Openbare Orde en Veiligheid

Behalve dat PFAS, die gebruikt worden voor consumentengoederen als pannen, smartphones, zonnebrand maar ook medicijnen, zeer lang in het milieu achterblijven, benadrukt EurEau dat het verwijderen van PFAS uit water veel energie en geld vergt. Daarnaast blijft er altijd een vervuild restant achter, dat veilig geloosd moet worden. Ook speelt mee dat waterschappen actieve kool gebruiken om de chemische stoffen te binden. Dit maakt Europese lidstaten en hun waterschappen afhankelijk van de import van deze grondstof uit met name China.

Een lange adem

Een verbod van PFAS vergt wel een lange adem. Al in de zomer van 2021 meldde Nederland samen met Denemarken, Noorwegen, Zweden en Duitsland een verbodsvoorstel aan bij het Europees Chemicaliën Agentschap (ECHA). Begin 2023 legde het agentschap een formeel voorstel op tafel, waarop tot eind vorig jaar zienswijzen konden worden ingediend. De verwachting is dat de lidstaten volgend jaar de mogelijkheid krijgen over het mogelijke verbod te stemmen. In 2026 of 2027 kan het verbod dan van kracht worden.

Het verbod wordt waarschijnlijk niet alomvattend. Een uitzondering wordt gemaakt voor toepassing in medicijnen, gewasbeschermingsmiddelen en biociden (zoals desinfectie- en conserveermiddelen, en ongediertebestrijding).

De Nederlandse koepels Vewin (van drinkwaterbedrijven) en de Unie van Waterschappen staan achter de open brief van EurEau.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Ook voor dit soort dossiers geldt na de besluitvorming een overgangstermijn. De bestuurlijke mores leert dat daar ook naar moeten worden gehandeld.
Advertentie