Waterschappen kunnen risico's PFAS sneller analyseren
Het RIVM beschrijft welke rekenmethode het meest geschikt is om risico's van PFAS te bepalen voor diverse manieren van watergebruik.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft op verzoek van de waterschappen een overzicht gemaakt van de methodes die er zijn om de risico's van PFAS te bepalen. In deze zogeheten handreiking beschrijft het instituut welke rekenmethode het meest geschikt is voor de diverse manieren van watergebruik. Het gaat dan onder meer om openbaar zwemwater, de besproeiing van moestuinen, het eten van vis en het water dat dieren drinken.
Goede eerste stap
De waterschappen Rivierenland en Hollandse Delta hadden vorig jaar om het overzicht gevraagd, omdat ze van inwoners veel vragen kregen waar ze eigenlijk geen antwoord op konden geven. Hun werkgebied ligt rond de Chemours-fabriek in Dordrecht, waar de omgeving vervuild is geraakt met stoffen die schadelijk zijn voor mens en milieu. 'De waterschappen zijn blij met deze handreiking als goede eerste stap', zegt een woordvoerder van de overkoepelende Unie van Waterschappen. 'Als waterbeheerder kun je nu sneller risico's analyseren op basis van de beschikbare meetdata. Daarmee wordt het makkelijker om een signaal af te geven bij de instanties die beslissen over het gebruik van het water.'
Negatief zwemadvies
Afgelopen jaar gaf de provincie Zuid-Holland een negatief zwemadvies voor recreatieplas Merwelanden in Dordrecht, nadat daarin verhoogde concentraties PFAS waren aangetroffen door het waterschap. Dat leidde tot veel vragen van bezorgde omwonenden. 'We wisten toen nauwelijks wat we moesten adviseren', aldus een woordvoerster van het waterschap. 'We konden alleen vertellen dat we in die plas een bepaalde hoeveelheid PFAS hadden aangetroffen, maar niet wat dit betekent voor de volksgezondheid.'
Landelijk onderzoek
Het is inmiddels bekend dat PFAS, een verzamelnaam voor duizenden chemische stoffen, overal in het milieu zitten. Sommige PFAS vormen een risico voor de gezondheid, afhankelijk van hoeveel iemand ervan binnen krijgt en hoe vaak en hoe lang. Veel is ook nog onbekend. Het RIVM startte vorig jaar een uitgebreid landelijk onderzoek om in beeld te krijgen hoe de blootstelling van de Nederlandse bevolking aan PFAS verminderd kan worden. Het rijksinstituut komt dit voorjaar al met een advies voor het vaststellen van een risicogrens voor PFAS in zwemwater.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.