Podcast Goed Voedsel: Onze generatie is in staat écht te luisteren
In gesprek met Maria Geuze en Lisanne van Oosterhoud.
In de podcast Goed Voedsel praten René Bruijns en René Schellekens in acht afleveringen met voorlopers in voedselverandering. Stuk voor stuk mensen met visie, die een idee hebben over wat goed voedsel is én hoe een goed voedselproductiesysteem eruit moet zien. Want: hoe we nu eten en voedsel produceren is onhoudbaar voor de planeet én voor onszelf. In aflevering 3 gaan Bruijns en Schellekens in gesprek met Maria Geuze en Lisanne van Oosterhoud.
Blijf kritisch en geïnteresseerd in waar je eten vandaan komt. Vraag jezelf eens af: wat ligt er eigenlijk op mijn bord? Daartoe roepen Maria Geuze en Lisanne van Oosterhoud op. Maria is directeur van het Slow Food Youth Network Nederland (SFYN) en programmamanager van het Greenpact Jongerenplatform. Lisanne is actief in de Haagse voedselraad en bij het World Food Forum. Ook zijn ze allebei lid van de Participatietafel Voedsel van DuurzaamDoor.
Jongerenperspectief vertegenwoordigen
Aan de Participatietafel Voedsel van DuurzaamDoor vertegenwoordigen Maria en Lisanne het jongerenperspectief. "Jongeren denken bijvoorbeeld na over in wat voor soort wereld we later willen leven. Welke normen en waarden er zouden moeten zijn", legt Maria uit. "Deelnemen aan de participatietafel geeft extra vertrouwen. Dat wat je daar zegt, wordt ook gehoord. Wat van waarde is, wordt meegenomen", vertelt Maria. Maar hoe kijken zij aan tegen het voedselsysteem?
Verhaal achter onze slootjes
"Voedsel kan zoveel meer betekenen dan alleen ons eten. Voedsel verbindt. Het heeft effect op het klimaat, de economie, en onze sociale interactie", schetst Lisanne. Om je dat te beseffen, vindt het tweetal dat bewustwording over het hele voedselsysteem vanaf jonge leeftijd gestart moet worden. "Voedseleducatie zou verweven moeten zijn in schoolvakken. Bijvoorbeeld in Aardrijkskunde en Geschiedenis. Klimaatverandering heeft óók met eten te maken", aldus Lisanne.
"Ik hoorde gister bijvoorbeeld – aan de hand van het kunstwerk De aardappeleters van Van Gogh – dat de manier van eten destijds invloed heeft gehad op de inrichting van onze omgeving. Er zit een heel verhaal achter onze slootjes. Door voedsel kun je dus anders leren kijken naar je omgeving", vertelt Lisanne.
Hoopvol
"Onze generatie is in staat om écht te luisteren. Dat maakt mij hoopvol voor de toekomst", vertelt Maria. Om het voedselsysteem te veranderen naar wat de aarde aankan, zouden we meer een gemeenschappelijk dialoog moeten aangaan, onze waarden onderzoeken en daarbij ook écht luisteren naar wat anderen te zeggen hebben, is haar overtuiging. In aanvulling daarop stelt Lisanne: "We moeten ons afvragen hoe we met elkaar een voedselsysteem kunnen vormen waarin we ruimte voor ecologie creëren, maar ook voor veiligheid. En ruimte houden voor diverse manieren van kijken."
Benieuwd naar wat Lisanne en Maria nog meer te vertellen hebben?
In Goed Voedsel vertellen Maria Geuze en Lisanne van Oosterhoud waarom zij zich inzetten om een goed voedselsysteem te helpen realiseren. Maar ook:
• Hoe het Slow Food Youth Network Nederland impact maakt. Voor en door jongeren
• Hoe zij supermarkten in de toekomst zouden willen zien
• Hoe zij zelf door de Participatietafel Voedsel een nieuwe mindset krijgen
Luister naar de podcast Goed Voedsel met Maria Geuze en Lisanne Van Oosterhoud:
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.