Nieuw podcast-seizoen ‘Werken aan Goed Voedsel’
In gesprek met pioniers in voedselverandering.
In de podcast ‘Werken aan Goed Voedsel’ gaan René Bruijns en René Schellekens opnieuw in gesprek met pioniers binnen de voedseltransitie en verkennen ze de wondere wereld van goed, duurzaam voedsel. In 2023 initieerde de Participatietafel Voedsel van DuurzaamDoor een eerste podcastreeks van 8 afleveringen. Het nieuwe seizoen bestaat uit 6 afleveringen.
Zilte teelt, wetenschap en Broodje Poep
De nieuwe reeks van ‘Goed Voedsel’ biedt voor elk wat wils. Bruijns en Schellekens praten op locatie of in de studio met allerlei gasten, vaak over verrassende onderwerpen. Zo komt het verhaal van Broodje Poep in het nieuwe seizoen aan bod. Dit unieke bedrijf doet bijzondere dingen met menselijke compost. Poep dus. In menselijke uitwerpselen zitten veel goede voedingsstoffen. Ze zouden een oplossing kunnen bieden voor bijvoorbeeld kunstmest, want het vervangen van kunstmest leidt tot een flinke daling van de CO2-uitstoot. Ook bezoeken Bruijns en Schellekens op Texel twee pioniers op het gebied van zilte teelt en het kweken van zeewier.
In een andere aflevering praten zij met wetenschappers die onderzoeken welke onderliggende patronen en narratieven de verduurzaming van ons voedselsysteem tegenhouden. Al dit soort verhalen laten volgens de makers en initiatiefnemers zien, dat de voedseltransitie volop in beweging is. Daarom mag een nieuwe podcastreeks niet ontbreken, vinden zij.
De voedseltransitie gaat íédereen aan
Podcast-host René Bruijns is ook secretaris van de Participatietafel Voedsel. Dit netwerk probeert het voedselsysteem op allerlei manieren te verduurzamen. Een belangrijk aandachtspunt is het vergroten van de kennis en ‘wijsheid’ bij consumenten over het voedsel dat zij eten. Via deze podcast wil DuurzaamDoor mensen bereiken én inspireren.
Bruijns licht toe: “Onderwerpen moeten blijvend onder de aandacht gebracht worden. Vandaar deze nieuwe podcastreeks. Er gebeurt bovendien genoeg om volledig nieuwe onderwerpen te kunnen aansnijden.” Dat is belangrijk, want het hebben van een lange adem is volgens Bruijns van groot belang bij transities.
Benieuwd naar de podcast?
Luister en kom meer te weten over:
- Kan zilteteelt de oplossing zijn voor 1,5 miljard hectare onbruikbare landbouwgrond?
- Waarom de korte keten ons gaat helpen duurzamer en gezonder te eten?
- Hoe de wetenschap kijkt naar ons voedselsysteem en wat zij vinden wat er zou moeten veranderen?
- Hoe waardevol onze ontlasting is?
- Wat de kansen en uitdagingen zijn in verduurzaming van de Nederlandse visserij?
- Hoe je gezonder en duurzamer kunt koken?
De afleveringen kun je beluisteren op Spotify of Apple Podcasts.
Meer informatie
De Participatietafel Voedsel is één van de netwerken van DuurzaamDoor, opgebouwd rond duurzaamheidsvraagstukken. Binnen deze netwerken werken mensen met verschillende perspectieven, drijfveren en expertise samen aan handelingsperspectief en het in beweging krijgen van casussen. DuurzaamDoor borgt alle kennis en ervaring die daarmee wordt opgebouwd en geeft deze actief door.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.