ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Basis- of verdiepende kennis voor overheden: energie uit eigen bodem

Spijker uw kennis over bodemenergie bij in één dagl

Cursussen overheden

Bodemenergie is het gebruik van gratis, hernieuwbare warmte of koude uit de ondiepe ondergrond, tot 500 meter diep. Deze energie kan op een duurzame en doeltreffende manier gebruikt worden voor het verwarmen en koelen van gebouwen.

Bodemenergie kan zowel voor collectieve (warmtenetten) als individuele energiesystemen (warmtepompen) worden gebruikt. Dit komt doordat thermische energie uit de bodem nog maar een klein beetje hoeft te worden opgewaardeerd met hulpenergie (elektriciteit) om gebouwen te voorzien van warmte of koeling. Doordat er relatief zo weinig stroom wordt gebruikt, zelfs 4 tot 6 keer minder dan bij een warmtepomp die zijn warmte uit de buitenlucht haalt, biedt thermische energie uit de bodem kansen om de toenemende stroombehoefte te dempen. Lees hierover ook dit artikel: drukte op het net dwarsboomt de energietransitie.  

Bent u werkzaam bij de gemeente, provincie of omgevingsdienst in het werkveld energie, bodem, water, ruimte of bouwen? Dan is het hebben van basiskennis hierover onontbeerlijk voor uw vakgebied. Wij helpen u daarmee graag op weg. 

Basiscursus Bodemenergie voor Overheden (OB)

Voor ambtenaren en beleidsmakers die relatief nieuw zijn in het werkveld, is de goedbezochte Basiscursus Bodemenergie een aanrader. In één dag leert u alles over bodemenergie, wat het is, waar u in de dagelijkse praktijk mee te maken krijgt en wat het verschil is tussen open en gesloten bodemenergiesystemen. De cursus biedt een compleet overzicht van alle aspecten:

  • ondergronds ruimtegebruik
  • kwaliteitseisen bij aanleg en exploitatie
  • toezicht en bevoegdheden bij realisatie en exploitatie
  • gebouwzijdige aspecten
  • interferentie en ordening

Op 3 oktober 2024 kunt u deelnemen aan de Basiscursus Bodemenergie in Woerden. Schrijf u snel in, want het aantal plaatsen is beperkt.

Verdiepingscursus Gesloten Bodemenergiesystemen voor Overheden (OV)

Heeft u al enige ervaring met gesloten bodemenergiesystemen en wilt u zich verder verdiepen in het beoordelen en toetsen van vergunningsaanvragen en meldingen? Dan is de Verdiepingscursus Bodemenergie iets voor u. Deze cursus focust voornamelijk op:

  • indieningsvereisten
  • omgaan met WKO-Tool en EED berekening aan gesloten systemen
  • beoordelen van ingediende SPF
  • interferentie tussen gesloten systemen onderling en met open systemen
  • organisatie rond melding, vergunningverlening, handhaving en praktijkervaringen

Op 17 oktober 2024 kunt u de Verdiepingscursus Bodemenergie volgen in Woerden.

Energie uit eigen bodem cruciaal voor verduurzaming bronnen

Energie uit lokale bronnen, zoals de ondergrond, wordt al veelvuldig gebruikt en dit zal in de toekomst alleen maar toenemen om de aan de landelijke en regionale duurzaamheidsdoelstellingen te kunnen voldoen. De potentie van bodemenergie is enorm en de rol van duurzame bronnen om van het aardgas af te gaan wordt met het jaar groter. Branchevereniging Bodemenergie verbindt, ontsluit en stimuleert daarom de deskundigheid van professionals bij bedrijven en organisaties die actief zijn in de sector bodemenergie. 

Het delen van kennis is één van de belangrijkste speerpunten van onze branchevereniging. Ons cursussenbureau biedt – naast de reguliere opleidingen - specifieke cursussen aan voor overheden, bevoegd gezag, omgevingsdiensten en overige partijen die betrokken zijn bij aanvragen voor en meldingen van bodemenergiesystemen. Ook maatwerk- en incompany cursussen behoren tot de mogelijkheden.

Wilt u meer informatie?

Kijk hier voor meer informatie over bodemenergie op onze website. Wilt u zich alvast voorbereiden? Bekijk dan alvast de E-learning module Basiskennis Bodemenergie. Hier zijn geen kosten aan verbonden, u hoeft hier alleen een account voor aan te maken op de website van Bodembreed Academie. 

Mocht u vragen hebben, neem dan contact met ons op.  Wij hopen u te mogen ontmoeten tijdens een van de cursusdagen!

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.