Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

‘Revolutie Omgevingswet begint in Boekel’

'Ik wens Brabant veel meer Boekels toe', zegt de Brabantse gedeputeerde Erik van Merrienboer (ruimte, PvdA) tijdens de presentatie van het kersverse Omgevingsplan Buitengebied in de Boekelse raadszaal. Het is een mooie opsteker voor de Brabantse gemeente, want tot dan toe was nog niet duidelijk of de provincie akkoord zou gaan met het omgevingsplan dat op 22 februari unaniem is goedgekeurd door de Boekelse gemeenteraad.

04 mei 2018

'Ik wens Brabant veel meer Boekels toe', zegt de Brabantse gedeputeerde Erik van Merrienboer (ruimte, PvdA) tijdens de presentatie van het kersverse Omgevingsplan Buitengebied in de Boekelse raadszaal. Het is een mooie opsteker voor de Brabantse gemeente, want tot dan toe was nog niet duidelijk of de provincie akkoord zou gaan met het omgevingsplan dat op 22 februari unaniem is goedgekeurd door de Boekelse gemeenteraad.

Lef

'Er waren wel gemeenten die voor een lastig gebied een pilot Omgevingswet wilden draaien', vertelt Merrienboer aan zijn gehoor van een stuk of 25 ambtenaren en raadsleden, 'maar er was geen gemeente die het hele gebied wilde inbrengen.' De provinciale bestuurder roemt 'het lef dat jullie gehad hebben om met gezondheid aan de slag te gaan.'

Eigenzinnig dorp

Buitenbeentje Boekel (10.500 inwoners) heeft een reputatie van eigenzinnig dorp hoog te houden. In 2004 was het de eerste gemeente die de welstandseisen overboord gooide. 'De revolutie begint in Boekel', zegt wethouder Ted van de Loo met een mix van zelfspot en trots. 'Het is een Gallisch dorpje, een eigenzinnige ideeënfabriek. Vertrouwen en loslaten is ons devies.' Die Omgevingswet past Boekel als een jas, blijkt uit de woorden van Van de Loo, want die wet 'gaat over deregulering, makkelijker maken. Mensen in de positie brengen dat ze kunnen ondernemen.'

Gepimpte boerderij

Met een rondrit door het buitengebied wil de wethouder laten zien hoe die houding er in de praktijk uitziet. Dus eerst even langs de Mouthoeve, dirigeert Van de Loo de buschauffeur, een voormalige boerderij op de grens van de Boekelse bebouwde kom. Toen de gemeente die opkocht, wist ze niet wat ze met de oude boerderij aan moest. 'Nu heeft een ondernemer er een brasserie en een shop-in-shopconcept toegepast, met onder andere een notenbar en een kapper', vertelt de wethouder terwijl de bus langs de gepimpte boerderij rijdt. 'Met dit soort projecten geven we het buitengebied impulsen.'

Verloederde varkensstal 

Na een paar minuten door weilanden en langs varkensstallen draait de bus het terrein op van Outbound, een bedrijf dat op maat gemaakte terreinvrachtwagens verkoopt en ramen en deuren daarvoor maakt. 'Waar u nu staat, stond vijf jaar geleden een varkensstal, verloederd, met asbest erin', vertelt planoloog Arthur Hermans, die afgelopen jaren de totstandkoming van het Boekels omgevingsplan heeft begeleid. Een ondernemende familie uit het dorp kocht de locatie om het bedrijf te vestigen. Op hetzelfde moment was ook het buurbedrijf, dat kraanwagens verhuurt, toe aan vernieuwing. Hermans: 'Wij hebben gezegd: als jullie samen een plan maken om dit gebied in te richten, dan werken wij daaraan mee.'

Buitengebied levend

Waar veel gemeenten dit soort bedrijven liever op een bedrijventerrein laten landen, ziet Boekel juist mogelijkheden om er het buitengebied levend mee te houden. Het recent gebouwde bedrijfsgebouw van Outbound is geen stalen doos, de kenmerkende stijl voor bedrijventerreinen, maar refereert met zijn donkere steen, donker hout en schuine dak aan de stallen in dit gebied. Ook het kraanbedrijf heeft een stalachtig bedrijfsgebouw neergezet, dat opgaat in de omgeving. Niet omdat dat moest, maar omdat de bedrijven het zelf zo wilden.

Binnen een paar maanden

Burgemeester Pierre Bos weet wel waarom: 'Al deze betrokkenen zijn zéér gehecht aan Boekel. Die willen niet aangesproken worden op knoeiwerk.' Omdat het bestemmingsplan moest worden aangepast duurde het ruim drie jaar voordat het plan voor de twee bedrijven in kannen en kruiken was. Onder het nieuwe omgevingsplan gaat zoiets binnen een paar maanden, verwacht men in Boekel.

Lees het hele verhaal over het Boekelse omgevingsbeleid deze week in BB09 (inlog)

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wottsjer
Geweldig wat er allemaal met die omgevingswet kan straks. Vrijheid blijheid. Een buitengebied dat leeft als een grote kermis, alles kan, alles mag. En de bescherming van de belangen van de gewone man? Bezwaar en beroep? Oeps, dat past even niet. Rust en stilte? Eh... En de natuur moet zichzelf maar even beschermen. Dit is de echte vooruitgang, hartelijk dank, mevrouw Schultz.
Henk / gemeenteambtenaar
Wat is hier nou zo revolutionair aan?

In mijn beleving had dit met een beetje creativiteit ook onder de huidige wetgeving tot stand kunnen komen.

Bert Bakker / zelfstandig veiligheidsadviseur
Met Boekel begint de revolutie ! Ik volg dit al jaren en complimenten aan de bestuurders en raad van deze gemeente, die het oudbakken en calvinistisch denken en handelen van vastgelopen ambtenaren en bestuurders van andere gemeenten tot voorbeeld mag zijn voor het Out of the Box denken en handelen, waardoor we mogelijk weer wat lol en creativiteit in het leven krijgen. Je kunt de wet veranderen, maar daarmee verander je nog niet het denken van die ambtenaren en bestuurders die nog voortleven in de gedachte van de vorige eeuw ! Laat Boekel een voorbeeld zijn voor heel Nederland voor hoe nu verder !
E.T. Theunissen
"Laat Boekel een voorbeeld zijn voor heel Nederland"....... Boekel, waar gerommeld is en wordt !
Advertentie