Past het gemeentekantoor bij de organisatie van de toekomst?
Andere en mogelijk kleinere gemeentehuisvesting één van de antwoorden op ravijnjaar.
Met het ravijnjaar in het vooruitzicht is het voor gemeenten van groot belang om efficiënt om te gaan met de beschikbare middelen, waaronder de eigen kantoorhuisvesting. Bovendien zijn in de meeste gemeenten de gebouwen waarin de gemeente gehuisvest is de grotere objecten in de vastgoedportefeuille. Het is dus zinvol om de huisvestingssituatie met enige regelmaat tegen het licht te houden: past deze nog wel bij de toekomstige organisatie?
In the battle for talent is het bieden van een prettige, adequate werkplek belangrijk. Het thuiswerken tijdens de corona-pandemie is de doorbraak gebleken van het hybride werken. De bezettingspercentages in veel kantoren lopen terug, zeker op de rustige woensdagen en vrijdagen. We zien daardoor een dalende trend in de te hanteren flexfactor, van 0,8 naar 0,6 en verder neerwaarts. Op diverse plekken zijn er daardoor manieren om (op lange termijn) te zorgen voor structurele besparingen. Ook verduurzaming speelt daarbij mogelijk een rol.
De huisvestingssituatie verschilt per gemeente, het gemeentehuis is altijd maatwerk. Vragen die spelen bij het bepalen van een optimale en betaalbare huisvestingssituatie zijn o.a.:
- zijn de huidige gebouwen überhaupt toekomstbestendig en parisproof (te maken)?
- hoe ontwikkelt de organisatie zich, ook in omvang?
- hoe wil de organisatie werken, welke voorzieningen vraagt dit?
- hoeveel werkplekken, vergaderruimten etc.?
- is het voor gebiedsgericht werken slim om verspreid (over de gemeente) te huisvesten?
- en is er plek voor partners in de gebouwen, zo ja hoe en in welke mate is dit wenselijk?
Op pragmatische wijze vinden wij samen met gemeenten antwoord op dit soort vragen. Recent hebben we gemeentelijke huisvestingsprojecten begeleidt in bijvoorbeeld Almere, Den Helder, Dordrecht en Rijswijk. Wij weten wat er speelt bij andere gemeenten en gaan daarover graag met je in gesprek.
Meer informatie
Wilt u hier meer over weten? Neem gerust contact op met Ronald Wolvekamp.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.