Next step in new town
Nieuwegein prioriteert vernieuwing schoolgebouwen
Nieuwegein, ooit gebouwd als groeikern bij Utrecht, kent net als de andere new towns diverse uitdagingen. Onlangs werd een onderzoek gepubliceerd naar de leefbaarheid van de groeikernen die vanaf de jaren '60 zijn gebouwd. Een van de aspecten die een rol spelen zijn de ouder wordende voorzieningen. Veel panden zijn tegelijkertijd gebouwd en moeten nu opgeknapt of vervangen worden. Dat vraagt veel van de gemeenten. Voor de gemeente Nieuwegein onderzocht bbn adviseurs de toekomst van de schoolgebouwen: welke mogelijkheden zijn er voor nieuwbouw of renovatie, en wat kost dat de gemeente?
Veel van de schoolgebouwen in Nieuwegein komen uit bouwperiode 1970 – 1982. Ze zijn inmiddels 40 tot 50 jaar in gebruik. In het onderzoek naar de toekomstige mogelijkheden komen verschillende aspecten aan bod: functionaliteit, technische kwaliteit, erfgoedwaarde, duurzaamheid. Daarnaast gaat het ook over de mogelijke bouwsnelheid, fasering en kosten.
Het onderzoek beslaat 7 complexen voor primair onderwijs en 3 voor voortgezet onderwijs. Alle complexen zijn op verschillende kwaliteitsaspecten beschouwd en beoordeeld. Het totaal is verwerkt in een voorkeursscenario: hoe wegen we de kwaliteiten en kosten ten opzichte van elkaar? Welke gebouwen krijgen welke aanpak?
Op basis van het voorkeursscenario is een planning opgesteld voor de werkzaamheden. Waar dit samenvalt met groot onderhoud, is ook een koppeling gemaakt met de onderhoudsplannen (DMJOP). De planning kan ook worden gekoppeld aan de financiële ruimte die de gemeente Nieuwegein heeft. De gemeentelijke budgetten zijn immers gelimiteerd.
Een duidelijk totaaloverzicht van ambities en middelen zorgt ervoor dat politiek en schoolbesturen samen een goed gesprek voerden en de prioriteiten gesteld zijn. De gemeenteraad heeft deze koers in november 2023 vastgesteld.
Met dit onderzoek heeft gemeente Nieuwegein werk gemaakt van haar opgave als groeikern. Inmiddels is de vernieuwbouw van het eerste schoolgebouw in uitvoering en kunnen gebruikers na de zomer van 2025 het gebouw betrekken.
Erfgoedwaarde van schoolgebouwen uit de jaren 70?
Belangstelling voor de erfgoedwaarde van schoolgebouwen uit deze bouwperiode is relatief nieuw. Het Post 65-erfgoed richt zich op gebouwd erfgoed uit de periode 1965 – 1990. Onderbouwd is een waardering gegeven voor cultuurhistorische/sociaal-maatschappelijke, stedenbouwkundige en architectuurhistorische aspecten.
Meer weten?
Neem contact op met Michaela Brethauer van bbn adviseurs.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.