Afschafangst
We hebben er de mond van vol. Nederland is een regeltjesjungle, een oerwoud vol bureaucratie. Het perspectief van afgeschafte regels lonkt. Alleen het gebeurt niet. Waarom niet? Omdat bestuurders niet durven, niet creatief zijn en zich niet zelf verdiepen in de overregulering. Aan ambtenaren kun je dit niet overlaten. Die hebben met man en macht aan al die regels gewerkt.
Zo zijn wij recent verhuisd en hadden het grof vuil besteld. Vooral niet een dag van te voren het grof vuil buiten zetten, dat moet voor dag en dauw. De ophaaldienst kwam niet. Ons grofvuil heeft van vrijdag tot maandag op straat gestaan. Een feest dat het was. Die zette er een tafeltje bij, die een kapotte spiegel, een ander viste er weer wat uit. Voor onze dochter vonden we een prachtig ouderwets kaptafeltje dat met een beetje lijm een tweede leven krijgt. Een oud ijzermannetje sprong een gat in de lucht. Op zolder staat nog zo’n bureau, mag je zo meenemen.
Het ging dus niet mis en ik ben ervan overtuigd dat het zelden mis gaat. Afschaffen dus die regel dat je je grofvuil niet een dag van te voren op straat mag zetten. Je kunt vrienden de avond ervoor vragen om te helpen met het op straat zetten. Die van mij slapen nog om 6 uur. Het is fijn voor mensen die er nog wat bij willen zetten. Wat in de ogen van de een grof vuil is, is voor de ander een nieuw product en het is nog goed voor de sociale contacten ook.
De site van de gemeente Rotterdam piept anders. “Wanneer u toch een avond van tevoren grofvuil buiten zet, is dit geheel op uw eigen verantwoording en dus op eigen risico. Wanneer grofvuil te vroeg buiten staat is de kans dat andere mensen het gaan doorzoeken erg groot. Dit vormt een grote bron van straatvervuiling. (verspreiding van het afval met kans op verwaaiing).”
Afschaffen die vroeg op regeling! Het gaat vaker goed dan niet goed. Dat geeft de burger moed en zal de gretige honger van de overheid naar burgerparticipatie stillen.
Reacties: 5
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
De voorbeelden vliegen om je ogen:
- Een website van gemeente Breda die bijna een half miljoen kost,
- Het verplaatsen van 4 dassen van Ede naar de Achterhoek voor 350.000 euro
en ga zo maar door.
Dus een afschafangst is er volgens mij niet, wellicht wel een veranderangst, maar deze komt dan niet voort uit een conservatief oogpunt, maar juist uit een wens tot efficient werken!
Vooral in nieuwbouwwijken is het effect van een gedumpt grof- of huisvuil enorm. Omdat er nog geen sociaal toezicht is, ligt er binnen de kortste keren een berg rommel met ook chemisch afval en - hoe is het mogelijk - restaurantafval. Ik ben bang dat Marianne haar mening baseert op één enkel geval waar het - gelukkig voor haar - in pais en vree afloopt. Ik ben echt benieuwd naar haar reactie wanneer de omgeving van haar woning wordt aangewezen als wijkpunt waar je grofvuil kwijt kunt.
En op wiens verzoek deden die ambtenaren dat dan? Dat waren de bestuurders, de media, het publiek, die bij elk onheil éérst vragen welke regels zijn overtreden. Dan kan er namelijk een kop rollen ("verantwoordelijkheid nemen") en zijn de goden weer een tijdje tevredengesteld.
Zijn er geen regels overtreden, dan moeten de bestaande regels worden "aangescherpt" zodat bij herhaling van het onheil alsnog een kop kan worden geofferd.
Zijn er geen regels, dan moeten die natuurlijk alsnog worden gemaakt. Als dat te traag gebeurt, ontbieden we een kamerlid naar een consumentenprogramma op TV en laten hem beloven kamervragen te stellen.
Zo houden we elkander van de straat.