ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Utrechtse Heuvelrug kiest voor verduurzaming gemeentelijk vastgoed

Reductie CO2-uitstoot gecombineerd met levensverlengend onderhoud.

09 juli 2024
Stadhuis Utrechtse Heuvelrug
Stadhuis Utrechtse Heuvelrug.

De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft onlangs besloten haar vastgoedportefeuille de komende jaren stapsgewijs te verduurzamen. Op basis van advies van bbn adviseurs zijn keuzes gemaakt voor het substantieel reduceren van de CO2 uitstoot in combinatie met levensverlengend onderhoud.

Utrechtse Heuvelrug is een middelgrote gemeente (50.000 inwoners) met zo'n 50 gebouwen in portefeuille. Alle typerende gebouwen komen er voor: gemeentehuis, erfgoed, sporthal en welzijnsgebouwen. Aan bbn adviseurs is gevraagd om het meerjarenonderhoudsplan (mjop) te actualiseren op basis van de NEN 2767 methodiek. Tegelijkertijd is ook de verduurzaming van het vastgoed in kaart gebracht. Daarnaast is ook budget aangevraagd bij de raad voor de komende 4 jaar, met een vooruitblik voor de komende 10 jaar. Hiermee ontstaat overzicht in de benodigde maatregelen en de bijbehorende investeringskosten. 

Verduurzaming

Het uiteindelijke resultaat bestaat uit een mjop en een energieverduurzamingsadvies per gebouw. Deze dienen als leidraad voor de verduurzaming van het vastgoed van de Gemeente Utrechtse Heuvelrug voor de komende jaren. Met deze plannen en adviezen kan de raad budget toekennen om de benodigde maatregelen te laten uitvoeren en het vastgoed te verduurzamen.

De gemeentelijke vastgoedafdeling is vooral ingericht op instandhouding van het vastgoed. Personele capaciteit is dus al snel een uitdaging. Om dit op te lossen, is er een gedegen mjop opgesteld, waarbij ook een energieverduurzamingsadvies wordt gegeven en een financiële vertaling wordt gemaakt. In het vervolg gaat het ook over de uitvoering van het mjop, zodat deze werkzaamheden op een verstandige manier op de markt kunnen worden gezet. Daarbij zoeken we een manier die past bij de gemeente, de gebruiker en de markt.    

Op het gebied van duurzaamheid is er dit jaar specifieke aandacht voor het Cultuurhuis Pleiade en twee sporthallen gelegen in Doorn en Maarn. Deze gebouwen zijn aangewezen om op korte termijn te worden verduurzaamd. De vervolgstappen bestaan uit het opstellen van een technische werkomschrijving, het maken van een gedetailleerde kostenraming, het opstellen van aanbestedingsdocumenten en het coördineren en monitoren van de uitvoering.

Wilt u ook uw vastgoed verduurzamen?

Neem contact op met Henri van den Berg voor meer informatie over onze full-service-aanpak.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Met het genoemde vastgoed zijn we er nog niet helemaal. Neem gelijk ook alle schoolgebouwen mee. Stel tevens vooraf of gelijktijdig een onderzoek in naar de bezettingsgraad van de gemeentelijke accommodaties.