Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

ABP is nog niet van alle fossiele beleggingen af

Het fonds bezit nog wel zo'n 4,8 miljard euro aan beleggingen die verband houden met fossiele brandstoffen die niet snel verhandelbaar zijn.

ANP
28 mei 2024
Groen en geld
Shutterstock

Ambtenarenpensioenfonds ABP heeft al zijn liquide beleggingen in de fossiele energiesector van de hand gedaan. Maar het fonds bezit nog wel zo'n 4,8 miljard euro aan beleggingen die verband houden met fossiele brandstoffen die niet snel verhandelbaar zijn, zegt bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen in een interview met persbureau Bloomberg.

Juridisch Adviseur

Certus Groep in opdracht van Gemeente Bodegraven-Reeuwijk
Juridisch Adviseur

Strategisch beleidsadviseur gezonde en veilige leefomgeving (milieu)

Gemeente Ede
Strategisch beleidsadviseur gezonde en veilige leefomgeving (milieu)

Volledig stoppen

‘We willen alleen beleggen in bedrijven die ook een visie hebben en op weg zijn in de transitie naar een duurzame economie’, zei Van Wijnen. Enkele jaren geleden kondigde het fonds voor de pensioenen van ruim 3 miljoen ambtenaren en leraren al aan om volledig te willen stoppen met beleggen in de fossiele industrie.

Langere verplichtingen

Inmiddels zijn alle aandelen en obligaties van olie- en gasbedrijven en termijncontracten in fossiele brandstoffen uit de portefeuille verdwenen, met een waarde van in totaal zo'n 10 miljard euro. Maar er zijn ook investeringen in bijvoorbeeld niet-beursgenoteerde bedrijven of hedgefondsen waar ABP volgens Van Wijnen minder snel van af kan door langere contractuele verplichtingen.

Groenere koers

ABP stapte onder andere uit de grote olie- en gasconcerns Shell en BP. Eerdere pogingen om als aandeelhouder bestuurders van die bedrijven tot een groenere koers te bewegen, hadden volgens het fonds te weinig uitgehaald.

Kritische aandeelhouder

Er klinkt ook kritiek op het dumpen van die aandelen van grote vervuilers. Mark van Baal, oprichter van de groene beleggersclub Follow This, stelde vorige week dat een pensioenfonds zo de mogelijkheid verliest om energieconcerns onder druk te zetten. ‘Met iedere kritische aandeelhouder minder gaat de vlag uit bij Shell’, zei hij na de jaarvergadering van dat concern.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Dit heeft geen enkele zin. Het ABP belegt indirect in olie- en gasbedrijven, zoals via financiële instellingen, die er op hun beurt wel in beleggen. De stap van het ABP heeft alleen een symbolische betekenis. Maar wel met het gevolg dat de gepensioneerde minder rendement maakt. In het nieuwe pensioenstelsel gaan we van defined benefit naar defined contribution. Dat maakt het een stuk makkelijker om niet meer in fossiel te beleggen. Er hoeft immers geen afgesproken rendement meer te worden behaald. Ronduit schandalig. Hoe kon een partij als de PvdA hiermee instemmen.
P. Smit
De verkoop van aandelen in fossiele, pardon abiotische, brandstoffen heeft het ABP € 97 miljard 'gekost' oftewel minder rendement opgeleverd...

Mij is geen daarvoor toestemming gevraagd, u wel?
Hielco Wiersma
Als je denkt dat we volledig zonder fossiele brandstoffen kunnen dan ben je niet goedwijs. Zie ook de werkwijze van andere EU-landen. En dan hebben we het nog niet eens over de rest van de wereld.
Belangrijk is dat de akkoorden van Parijs worden gehaald en zeker niet (ver) voor de muziek gaan uitlopen. Met het beleggingsbeleid van de afgelopen jaren heeft het ABP in deze sector een nadelig beleggingsresultaat opgelopen van ca. 25%-30%. In het bedrijfsleven wordt je voor dergelijke onnozele besluiten naar huis gestuurd.
Een regelmatig gehoord signaal op dit moment: het is groen (electriciteit, waterstof e.d.), de transitie ligt stil (o.a. onvoldoende connectiviteit stroomnet en/of er is te weinig rendement voor bedrijven) en de omschakeling is voor veel gebruikers veel te duur.
Advertentie