Advertentie
carrière / Nieuws

ABP wil miljarden extra in Nederland beleggen

Daarnaast zegt het ambtenarenpensioenfonds nog strenger te gaan kijken naar de bedrijven waarin het wil beleggen.

ANP
04 maart 2024
Man rekent, spaarvarken op voorgrond
Shutterstock

Ambtenarenpensioenfonds ABP wil miljarden euro's extra aan pensioengeld in Nederland gaan investeren. Het grootste pensioenfonds van Nederland denkt daarbij aan beleggingen in bijvoorbeeld betaalbare huurwoningen en duurzame energie.

Senior adviseur Wonen

BMC
Senior adviseur Wonen

Programmamanager Hoogwatermanagement

Provincie Limburg
Programmamanager Hoogwatermanagement

In zijn nieuwe duurzaam en verantwoord beleggingsbeleid streeft het ABP in 2030 naar 30 miljard euro aan investeringen die dubbel renderen. Daarmee bedoelt het fonds investeringen die financieel interessant zijn en tegelijkertijd bijdragen aan maatschappelijke thema's als het klimaat en de biodiversiteit.

Strenger

Van deze zogenoemde impactbeleggingen zou 10 miljard euro in Nederland moeten worden gedaan, waarvan 5 miljard euro in huurwoningen. Daarnaast zegt ABP nog strenger te gaan kijken naar de bedrijven waarin het wil beleggen. Voor bedrijven die verantwoordelijk zijn voor klimaatschade, maar waarbij ‘geen realistisch perspectief op verbetering’ is, is volgens ABP geen plek meer in de aandelenportefeuille.

Klimaat

‘Voor bedrijven is innovatie van alle tijden en noodzakelijk in een veranderende economie’, zegt ABP-voorzitter Harmen van Wijnen in een toelichting. ‘Zij moeten aan de slag met klimaatbeleid en behoud van natuur en biodiversiteit. Dat geldt ook voor ABP want de veranderende wereld heeft impact op onze beleggingen. Het is belangrijk om de risico's in onze beleggingsportefeuille te beheersen.’

Impactbelegging

ABP telt 3 miljoen deelnemers en is goed voor een vermogen van meer dan 500 miljard euro. Eerder maakte het fonds al bekend tot 2030 30 miljard euro uit te trekken voor investeringen in de klimaattransitie. Daarvan betrof 10 miljard euro een impactbelegging.

Olie en gas

ABP kondigde onder druk van pensioendeelnemers van verschillende organisaties eerder ook al aan niet meer in fossiele brandstoffen te willen investeren. Het merendeel van de beleggingen in de producenten van fossiele energie is inmiddels verkocht. Zo belegt ABP niet meer in grote olie- en gasbedrijven als Shell, BP en Total Energies.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

P. Smit
"ABP kondigde onder druk van pensioendeelnemers van verschillende organisaties al aan niet meer in fossiele brandstoffen te willen investeren.."

Deze organisaties vertegenwoordigden geen van allen de deelnemers aan het ABP. Ook nu is de directeur niet van plan de mening van de deelnemers te vragen. Stoppen met bovengenoemde investeringen heeft de deelnemers in één jaar € 97 miljard gekost. De belangen van de deelnemers, een goed pensioen, worden door het ABP zeer slecht waargenomen.

https://www.wyniasweek.nl/uw-pensioengeld-is-uw-eigendom-wanneer-gaan-werkgevers-vakbonden-de-vvd-en-het-abp-dat-eindelijk-erkennen/

https://www.ninefornews.nl/pensioenfonds-abp-zorgt-voor-verbijstering-wat-is-er-gebeurd-wie-heeft-dat-beslist/

https://www.ninefornews.nl/abp-verliest-in-een-jaar-97-miljard-op-beleggingen-dit-is-niet-alleen-krankzinnig-ik-noem-dit-zelfs-crimineel/

et cetera...
Hielco Wiersma
De primaire kerntaak van het ABP is om voor de deelnemers zoveel als mogelijk rendement te behalen op haar investeringen. Dat het ABP dit zoveel mogelijk op een duurzame manier denkt te kunnen doen of te kunnen bereiken is op zichzelf niet verkeerd.
Je kunt je echter sterk afvragen of het ABP-bestuur haar doel niet voorbij schiet als zij haar premiegelden en rendementen op beleggingen in betaalbare sociale woningen denkt te kunnen/moeten beleggen, mede gelet op de inhoud van de nieuwe huurwetgeving die er aan zit te komen. Op deze woningen is namelijk vanaf dat moment nog slechts een zeer beperkt rendement te behalen. Dat het ABP deze investering voor een zeer beperkt deel van de deelnemers toch denkt te kunnen/moeten doen is deze investering echter, gelet op haar kerntaak, onjuist als deze onvoldoende rendement oplevert. Dergelijke investeringen zijn daarom zonder voldoende transparantie voor deelnemers aan dit pensioenfonds niet te volgen. Welk rendement behaalt het ABP hier eigenlijk?
Deze vraag rijst temeer omdat recent ook al een dergelijke investering is gedaan in woningbouw in Rotterdam, waar het ABP voor 32% participeert in een woningbouwbedrijf. Nadere informatie over het rendement ontbreekt ook hier of wil het ABP niet verstrekken.

Dit soort vragen rijzen vooral na het beleggingsdebacle van 2022, in welk jaar het ABP-vermogen van 552 miljard met 97 miljard terugliep naar 459 miljard euro (-17,6%!!!). Een resultaat waarmee het ABP zo ongeveer als slechtste belegger van het jaar kon worden bestempeld. Wat heeft een evaluatie over dat jaar trouwens opgeleverd?


Hielco Wiersma
Voor de duidelijkheid midden in de tekst 'deze investering' schrappen.
Advertentie