Advertentie
juridisch / Nieuws

Woo-index vervangt te complexe PLOOI

De Woo-index is een centrale verwijzingsplek voor alle overheidsinformatie die openbaar is gemaakt in het kader van de Woo.

16 juni 2023
carriere---veel-informatie-web.jpg

Vanaf 19 juni kunnen centrale en decentrale overheidsorganisaties aansluiten op de Woo-index. Dit is een centrale plek voor het vinden van verwijzingen naar alle informatie die openbaar is gemaakt in het kader van de wet open overheid (Woo). Deze wet is in werking getreden per 1 mei 2022 en verplicht overheden om zo veel mogelijk openbaar te maken, maar dat hoeft niet van de ene dag op de andere.

Ambitieuze Accountmanager binnen het domein Wonen

BMC
Ambitieuze Accountmanager binnen het domein Wonen

Projectmanager Stadspark

JS Consultancy
Projectmanager Stadspark

In plaats van PLOOI

De Woo-index komt in de plaats van het veel te complexe Platform Open Overheidsinformatie (PLOOI). De ontwikkeling van PLOOI werd begin dit jaar op advies van het Adviescollege ICT-toetsing (Ac-ICT) stopgezet. Ac-ICT adviseerde toen om een eenvoudige variant te maken met alleen een verwijsindex en een zoekfunctie.

URL's invoeren

Op die zoekfunctie moet nog even worden verwacht, maar verwijzen kan vanaf maandag al wel. Het gaat dan om stukken die een overheid al op de eigen website heeft staan. De organisatie kan de URL’s van deze informatie invoeren in het Register van Overheidsorganisaties (ROO). Daarvoor moet de organisatie een ROO-redacteur aanwijzen, voor zover die taak niet al is belegd. Via een webformulier op koopoverheid.nl kunnen gemeenten een redacteurenaccount aanvragen.

De URL’s van documenten die al centraal worden gepubliceerd, bijvoorbeeld in de Staatscourant of in een gemeenteblad, vult de ontwikkelaar van de Woo-index zelf in. Het is aan de overheidsorganisaties om ze te controleren.

Zoekfunctie later dit jaar

Later dit jaar introduceert de ontwikkelaar, Kennis- en Exploitatiecentrum Officiële Overheidspublicaties (KOOP), de zoekfunctie voor de Woo-index. Dan wordt het mogelijk om te zoeken in de documenten waar in de index naar wordt verwezen. Dat kan alleen als die documenten doorzoekbaar zijn. Klinkt logisch, maar in de praktijk is 30 procent van de Woo-dossiers helemaal niet machine-leesbaar.

Ondersteuning door VNG

Om met de zoekfunctie van de Woo-index vindbaar en doorzoekbaar te zijn, moet ook de locatie waar de documenten zijn opgeslagen ook aan bepaalde eisen voldoen. Lang niet alle decentrale overheden beschikken over een geschikt platform. Op 29 augustus organiseert het programma Grip op Informatie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) een webinar over het stap voor stap invoeren van het ROO met Woo-informatie. 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie