Burgemeester Almere mocht notariskantoor niet sluiten
Voormalig burgemeester Weerwind mocht een notariskantoor niet sluiten, want hij kon verstoring van de openbare orde niet aannemelijk maken.
Voormalig burgemeester van Almere Franc Weerwind, nu minister voor Rechtsbescherming, had in november 2020 niet het besluit mogen nemen om een notariskantoor tijdelijk te sluiten wegens criminele activiteiten. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland bepaald. Het was destijds een van de eerste keren dat het bestuursrecht als zodanig in de strijd tegen ondermijning werd ingezet.
Niet aannemelijk
Burgemeester Weerwind heeft niet aannemelijk kunnen maken dat er sprake was van een verstoring van de openbare orde in of rondom het kantoorpand of dat de openbare orde zou worden verstoord en dit een actuele dreiging vormde voor de ordelijke gang van zaken, aldus de rechter. Het feit dat de burgemeester de notaris witwassen en het faciliteren van criminele activiteiten verwijt is daarvoor onvoldoende. Zeker omdat de notaris op het moment dat Weerwind het besluit nam tot een half jaar sluiting van het kantoor, al was geschorst in zijn ambt als notaris.
Geen goede onderbouwing
Feitelijk is het notariskantoor niet dicht geweest, omdat de notaris na het besluit van Weerwind een juridische spoedprocedure won. De voorzieningenrechter vond zeven van de acht voorbeelden die Weerwind had aangedragen als onderbouwing voor de sluiting ‘niet concreet genoeg’ en hij kon het besluit niet baseren op één voorbeeld. Ook had de burgemeester niet alle belangen goed afgewogen. Het besluit tot sluiting werd geschorst. Eind december 2020 is de notaris ontslagen uit het ambt van notaris. Drie maanden later werd de huur van het pand opgezegd. Eind juni 2021 nam Weerwind een beslissing op bezwaar van de notaris. Hij verklaarde dit ongegrond. Het pand was toen al dicht, dus sluiting was niet meer nodig. Wel stelde de notaris hoger beroep in. Dat kwam eind juni 2022 voor.
Vervalste brief
De notaris was niet bepaald van onbesproken gedrag en werd dan ook niet voor niets uit het ambt ontzet. Aanleiding was de rol die de notaris speelde in een voorgenomen transactie met buitenlands geld, meldt Omroep Flevoland die de zaak van de notaris volgde. De notaris vervalste enkele jaren geleden een brief. Daardoor ontstond de indruk dat een cliënt de beschikking had over anderhalf miljard contante Venezolaanse Bolivars. Dat was omgerekend destijds ongeveer 140 miljoen euro. Het Openbaar Ministerie diende daarop een klacht in over de notaris en besloot hem te vervolgen voor valsheid in geschrifte.
Ontzetting uit ambt
Tijdens strafrechtelijke onderzoek werd bij de notaris thuis 12.000 euro in contanten gevonden. Ook werd de notaris in 2018 tweemaal voor drie maanden geschorst voor andere misdragingen. Tijdens zijn schorsing zou de notaris toch werkzaamheden hebben verricht. Volgens het gerechtshof heeft de notaris het aanzien van zijn beroepsgroep in diskrediet gebracht en het maatschappelijk vertrouwen erin beschadigd. Daarop is een ontzetting uit het ambt de enige passende reactie. Volgens de notaris is de strafvervolging voor valsheid in geschrifte met het OM geschikt met een werkstraf van 60 uur en heeft het OM de verdenking van witwassen geseponeerd, meldde hij in juni tijdens de zitting.
Schade geleden
Met het hoger beroep tegen de beslissing van Weerwind wilde de notaris de gemeente Almere verantwoordelijk houden voor geleden schade van zijn kantoor door de tijdelijke verplichte sluiting, al is het kantoor nooit dicht geweest. ‘De bekendmaking van het besluit is het begin van een lawine geweest die niemand meer kon stoppen’, aldus de notaris. De rechtbank erkende zijn procesbelang. Naar aanleiding van het voornemen tot sluiting is een verzoek tot schorsing in het ambt van notaris ingediend en die schorsing ook uitgesproken. Daarnaast liet de burgemeester gelijktijdig met het primaire besluit een persbericht uitgaan. ‘Het is daarom tot op zekere hoogte aannemelijk dat eisers door verweerders besluit in hun eer en goede naam zijn aangetast en dat zij schade hebben geleden.’
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.