Advertentie
juridisch / Nieuws

Rotterdam mag privéberichten ex-ambtenaar inzien

De gemeente Rotterdam vermoedt dat de man ‘kickbacks’ betaald kreeg van bouwbedrijven die hij inschakelde.

29 oktober 2024
Rechtspraak, geld
Shutterstock

De gemeente Rotterdam krijgt toestemming van de kortgedingrechter in Den Haag om e-mails, sms-berichten en whatsapp-berichten in te zien van een voormalig projectmanager. Het stadsbestuur vermoedt dat de man zich schuldig maakte aan omkoping en wil inbeslaggenomen gegevens doorlichten.  De rechter ziet nu ook voldoende aanwijzingen voor ‘onrechtmatig’ handelen door de ambtenaar.

Senior adviseur Wonen

BMC
Senior adviseur Wonen

Programmamanager Hoogwatermanagement

Provincie Limburg
Programmamanager Hoogwatermanagement

Kickbacks

De man was als projectmanager van de dienst Stadsontwikkeling betrokken bij onderhoud en renovatie van het museum Boijmans van Beuningen, het congres- en concertgebouw De Doelen en het Wereldmuseum. Na publicaties in NRC over mogelijke omkoping deed de gemeente aangifte tegen de projectmanager en startte zelf een onderzoek.

De gemeente vermoedt dat de man ‘kickbacks’ betaald kreeg van bouwbedrijven die hij inschakelde. Die betalingen zouden gelopen zijn via een eigen bureau dat voetbaltalenten begeleidde, waaronder de zoon van de ambtenaar. In de zomer liet de gemeente al beslag leggen op zijn gegevensdragers en gaf die in bewaring van het bedrijf DigiJuris. Om de documenten te kunnen inzien had ze echter afzonderlijke toestemming nodig van de rechter. Tijdens de zitting daarover drie weken geleden verzette de projectmanager zich ertegen dat de gemeente ging snuffelen in zijn berichten.

Gegrond vermoeden

Ik heb niets te verbergen, maar dat voetbalverhaal is privé’, zei hij over de correspondentie van zijn talentenbureau. Zijn advocaat beschuldigde de gemeente van een ‘fishing expedition’, waarbij er ongericht zoveel mogelijk informatie over de man wordt opgediept. De rechter meent echter dat er sprake is van een ‘gegrond vermoeden’ van de gemeente dat de projectmanager en opdrachtnemers financieel voordeel hebben behaald met kickbackconstructies. Leveranciers die door de projectmanager herhaaldelijk werden ingeschakeld, zouden betrokken zijn bij zijn privé-activiteiten. Ook zijn er aanwijzingen voor andere vormen van belangenverstrengeling, aldus de rechter.

Topje van de ijsberg

De gemeente heeft volgens de rechter voldoende aannemelijk gemaakt dat de informatie die tot nu toe is verzameld over de ambtenaar nog maar ‘het topje van de ijsberg is’.  Daarbij weegt de rechter mee dat veel contacten tussen de projectmanager en bedrijven verliepen via zijn privéaccounts en accounts van privé-vennootschappen.  Inzage in die correspondentie kan de gemeente Rotterdam meer inzicht kunnen geven in de schade die ze heeft opgelopen door het gedrag van de man.

Verplicht meewerken

Uit het vonnis van de Haagse voorzieningenrechter blijkt dat de gemeente inzage krijgt in tien emailaccounts van de ex-werknemer. Ook mag Rotterdam sms-berichten en whatsappberichten aan negentien bedrijven en  personen bekijken.  Dat moet dan wel gebeuren aan de hand van specifieke zoektermen.  De ambtenaar, die inmiddels met pensioen is,  wordt verplicht mee te werken, door inlogcodes en wachtwoorden te verstrekken. Dit op straffe van een dwangsom van 5000 euro per dag, met een maximale hoogte van 75 duizend euro.  Correspondentie van de projectmanager met zijn advocaat en over zijn echtscheiding  moet buiten beschouwing blijven, net als berichten aan zijn zoon die niet met de zaak van doen hebben.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie