Advertentie
juridisch / Nieuws

Rechtbank legt Haagse ambtenaar 1,5 jaar cel op

Gezien de ernst van de feiten moest de rechtbank Rotterdam de Haagse ambtenaar die ruim zes ton verduisterde wel 1,5 jaar cel opleggen.

02 augustus 2024
Rechtspraak, geld
Shutterstock

De Haagse ambtenaar die ruim zes ton verduisterde bij de gemeente Den Haag is veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van anderhalf jaar. Ook mag ze twee jaar lang het ambt van gemeenteambtenaar niet uitoefenen en moet ze het totale bedrag van 640.000 euro plus wettelijke rente aan de gemeente Den Haag terugbetalen. Haar mededader kreeg een jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd en eveneens de plicht tot terugbetaling van het verduisterde bedrag.

Jurist Omgevingsrecht (Beroep en Bezwaar)

Gemeente Horst aan de Maas via Geerts & Partners
Jurist Omgevingsrecht (Beroep en Bezwaar)

Ambtelijk Opdrachtgever Fysiek Domein

JS Consultancy
Ambtelijk Opdrachtgever Fysiek Domein

Onbeschaamd en ongebreideld

Waar de officier van justitie nog een jaar cel en een half jaar voorwaardelijk tegen de ambtenaar eiste, was de rechtbank Rotterdam van oordeel dat ‘gezien de ernst van de feiten niet anders kan worden gereageerd dan met het opleggen van een geheel onvoorwaardelijke gevangenisstraf’. De rechtbank stelt vast dat zij samen met haar toenmalige vriend dit geld heeft witgewassen door er ‘onbeschaamd en ongebreideld’ luxe goederen, zoals schoenen, kleding, horloges en voertuigen mee te kopen.

Steeds welbewust gehandeld

De rechtbank oordeelt dat de ambtenaar tijdens een langere periode ‘steeds welbewust gehandeld heeft’ en daarbij ‘steeds onbeschaamder’ te werk is gegaan. ‘Telkens opnieuw heeft zij de afweging gemaakt om geld mee te nemen, puur voor haar eigen financieel genoegen en dat van haar toenmalige partner.’ Op basis van de appberichten in het dossier vindt de rechtbank het verder niet geloofwaardig dat zij tot deze gedragingen zou zijn gedwongen door (dreiging met) geweld van haar (ex-)vriend en dat zij zich niet aan die relatie kon onttrekken. ‘Veeleer heeft zij haar partner aan zich willen binden door het geven van deze vaak kostbare cadeaus.’

De overheid en de samenleving moeten kunnen vertrouwen op de integriteit van een ambtenaar

Rechtbank Rotterdam

Nauwelijks verantwoordelijkheid genomen

Ook heeft de ambtenaar volgens de rechtbank ‘op grove wijze’ misbruik gemaakt van het feit dat er na het plaatsen van de geldzuil onvoldoende controle was op die contante geldstroom ‘en heeft zij ook nu nog nauwelijks verantwoordelijkheid genomen voor de volle omvang van haar handelen’. De rechtbank zegt hier zwaar aan te tillen. ‘De overheid en de samenleving moeten kunnen vertrouwen op de integriteit van een ambtenaar.’ De vrouw heeft het in haar als ambtenaar gestelde vertrouwen ‘ernstig geschaad’. Deze overwegingen zijn in strafverzwarende zin meegewogen in het oordeel.

Beroepsverbod van twee jaar

Anders dan de officier van justitie ziet de rechtbank derhalve geen aanleiding om een deel van de voorgenomen gevangenisstraf voorwaardelijk op te leggen. De rechtbank wijst erop dat de vrouw bij haar eerdere veroordeling, voor het vervalsen van paspoorten bij de gemeente Noordwijk, al bijzondere voorwaarden opgelegd heeft gekregen met een reclasseringstoezicht. ‘Het is de rechtbank onvoldoende duidelijk geworden dat het nodig is om dit in de onderhavige zaak voort te zetten.’ De officier eiste een beroepsverbod van drie jaar, maar omdat de ambtenaar ‘bij een eerder opgelegd beroepsverbod al is gewezen op de verdenking van de nu bewezen feiten’, beperkt de rechtbank de duur tot twee jaar.

Mededader 'baadde in luxe'

Haar mededader heeft langere tijd ‘welbewust en ongegeneerd’ geprofiteerd van het verduisterde geld en er een luxueuze levensstijl op nagehouden, stelt de rechtbank verder vast. ‘Ook nu nog ziet de verdachte het verwerpelijke van zijn handelen niet in en meent zijn ogen hiervoor te hebben mogen sluiten.’ De mededader heeft ‘enkel oog gehad voor zijn eigen financieel gewin’ en heeft zich ‘kennelijk niet bekommerd om het nadeel dat is ontstaan voor de gemeenschap’. De rechtbank tilt hier zwaar aan. Ook heeft hij nog bijna een jaar ten onrechte een bijstandsuitkering ontvangen, ‘ondanks het feit dat hij baadde in luxe’. Een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar acht de rechtbank ‘passend en geboden’ en de terugbetaling van de 640.000 euro aan de gemeente Den Haag.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie