Ex-ambtenaar hoort jaar cel eisen om verduistering tonnen
Tegen een Haagse ex-ambtenaar is een jaar cel en een half jaar voorwaardelijk geëist wegens het verduisteren van tonnen gemeenschapsgeld.
De op staande voet ontslagen ambtenaar Vandana D. hoorde donderdag een jaar cel en een half jaar voorwaardelijke celstraf tegen zich eisen door het Openbaar Ministerie wegens het verduisteren van ruim zes ton gemeenschapsgeld bij de gemeente Den Haag. Eerder werd zij al veroordeeld tot vier maanden cel voor het vervalsen en verkopen van twee paspoorten aan twee criminelen voor 5000 euro, toen ze bij de gemeente Noordwijk werkte.
Luxeleventje leiden
De toen 30-jarige baliemedewerker werd eind december 2020 opgepakt op verdenking van diefstal, verduistering, computervredebreuk en witwassen. Ook haar destijds 32-jarige vriend werd opgepakt op verdenking van witwassen. Hij zou een luxeleventje hebben geleid van het gemeenschapsgeld dat de vrouw verduisterde en zou er dure auto’s, motoren en scooters van hebben gekocht. Die vriend zou haar geregeld hebben geslagen en bedreigd en haar hebben aangezet tot ‘het ongegeneerd graaien uit de ruif van gemeenschapsgeld’, zoals de aanklager het donderdag bij de zitting verwoordt, meldt het AD.
'Slechts' 40.000 euro
Deze ex-vriend ontkent overigens de mishandeling en zegt niks te weten van de verduistering van het gemeenschapsgeld. Volgens hem komt de vrouw uit een rijke familie en onderhield ze hem sinds hun relatie in 2013 begon, negen jaar lang, met cadeautjes. Nooit vroeg hij zich af of het niet wat te veel werd. De vrouw ontkent niet dat ze geld heeft gestolen, maar het zou ‘slechts’ om 40.000 euro gaan. Opvallend genoeg kon de vrouw, nadat ze vanwege deze zaak op staande voet was ontslagen bij de gemeente Den Haag, via een detacheringsbureau aan de slag bij de gemeente Noordwijk. Ze zou daarbij gebruik hebben gemaakt van een oude VOG.
Paspoorten vervalsen
In Noordwijk ging ze opnieuw in de fout door voor 5000 euro twee paspoorten te vervalsen en te verkopen aan twee voortvluchtige criminelen. Bij een routinecontrole sloeg een collega echter alarm en moesten de paspoorten weer worden ingeleverd. Daarna werd Vandana D. opnieuw ontslagen. Ze zei destijds en tijdens de zitting van donderdag opnieuw dat ze onder druk was gezet door dezelfde vriend. In 2022 legde de rechter haar hiervoor vier maanden cel op en een werkstraf van 120 uur en ze mocht twee jaar lang niet als ambtenaar werken. De vriend ontkent overigens dat hij haar had gedwongen. Hij noemt dat ‘grote onzin’.
Het was een soepzooitje op het stadsdeelkantoor
Geld uit betaalzuil en geldkluis
Op het stadsdeelkantoor van Escamp van de gemeente Den Haag had D. toegang tot een betaalzuil van de gemeente, waar burgers hun nieuwe paspoort of rijbewijs cash kunnen afrekenen, en tot de geldkluis en nam in 2019 en 2020 vaak geld mee in haar handtas. Ook was ze verantwoordelijk voor het bestellen van wisselgeld voor de betaalzuil. Ook dat geld ging via de kluis mee in haar handtas naar huis. Ze werd nooit gecontroleerd als ze wegging en kon zo een jaar haar gang gaan. Op het stadsdeelkantoor was het ‘een soepzooitje’, vertelt D. in de rechtbank. Het aantal bestellingen voor wisselgeld ging van de contractuele tien per jaar omhoog naar minstens zestig en van 2200 euro in april 2020 naar 147.000 euro in oktober 2020. Op het laatst ging het om briefjes van 50 die niet eens in de betaalzuil pasten, meldt Omroep West.
Beroepsverbod voor drie jaar
Het Openbaar Ministerie eist niet alleen een jaar cel voor D. en een half jaar voorwaardelijk, maar ook een beroepsverbod voor drie jaar. Ook tegen haar ex-vriend wordt een jaar cel geëist wegens witwassen. Beiden zouden het verduisterde gemeenschapsgeld terug moeten betalen aan de gemeente Den Haag. De gemeente heeft daarvoor ook een claim ingediend. Dat de verduisterde bedragen te hoog zouden zijn, wordt weggewuifd door de gemeente en het OM. De vrouw komt niet uit een rijke familie, had geen andere inkomsten dan van haar baan bij de gemeente en er was beslag gelegd op haar inkomen, betoogt de advocaat van de gemeente. ‘De hoge bedragen zijn duidelijk afkomstig van de verduistering op het stadsdeelkantoor Escamp.’ De rechtbank doet op 1 augustus uitspraak.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.