Advertentie
juridisch / Nieuws

Productie staatswiet hapert: onvoldoende voorraad

Coffeeshops zeggen klanten geen divers aanbod aan cannabisproducten te kunnen voorschotelen. Ook de kwaliteit van hasj is nog ondermaats.

05 augustus 2024
De gereguleerde teelt van staatswiet in Waalwijk.
Marcel van den Bergh/ANP

De productie van staatswiet blijft dusdanig achter dat het niet mogelijk is volgende maand officieel met het experiment van een gesloten coffeeshopketen te starten. Op dit moment kunnen slechts drie van de tien door de overheid gecertificeerde telers hennep en hasjiesj leveren.

Jurist Omgevingsrecht (Beroep en Bezwaar)

Gemeente Horst aan de Maas via Geerts & Partners
Jurist Omgevingsrecht (Beroep en Bezwaar)

Ambtelijk Opdrachtgever Fysiek Domein

JS Consultancy
Ambtelijk Opdrachtgever Fysiek Domein

Voorraad

Daarmee wordt nog niet voldaan aan één van de gestelde voorwaarden: voldoende kwantiteit. Daar zou sprake van zijn als de telers in totaal minimaal 570 kilogram wiet en 160 kilo hasj per week kunnen leveren. Daarnaast moet er een minimale voorraad aanwezig zijn van 6800 kilo wiet en 2000 kilo hasj. De verwachting is ook dat die aantallen op 16 september niet worden behaald. Uit zogeheten track & trace gegevens blijkt dat de productie van hennep en hasjiesj bij de eerste drie telers die nu in productie zijn achterblijft op de productieprognoses zoals de telers die afgelopen maart verwachtten.

Hasj

Vijf van de tien telers, zo blijkt uit de monitoring, zijn nog steeds niet begonnen met kweken. Twee daarvan blijken vertraging te hebben opgelopen in de voorbereidingen. ‘Het is niet realistisch dat deze vertraging voor 16 september wordt ingelopen, aangezien het proces van telen, drogen en verpakken van cannabis een aantal maanden duurt. Gelet hierop moeten we concluderen dat de kwantiteit nog niet op het niveau is wat het had moeten zijn, zeker als het gaat om de kwantiteit van hasj’, aldus het ministerie van Volksgezondheid en Sport (VWS). Er zou medio september onvoldoende hasj worden geproduceerd om alle coffeeshops in de tien deelnemende gemeenten ‘bestendig’ te kunnen bevoorraden.

Zorgen burgemeesters

Het beperkte aanbod van drie telers volgens VWS ook gevolgen voor de diversiteit van de hennep en hasjiesj. De meerderheid van de coffeeshophouders geeft niet alleen aan momenteel niet te kunnen voorzien in een divers aanbod van cannabisproducten aan hun klanten, maar ook dat de kwaliteit van hasj op nog onvoldoende is. Ook burgemeesters van de deelnemende gemeenten hebben zorgen geuit over onvoldoende (divers) aanbod.

Straathandel

Al met al is het volgens het ministerie niet mogelijk met de experimenteerfase te starten in september. Daarom wordt de huidige overgangsfase verlengd die in juni van start ging. Sindsdien mogen de aangewezen telers hun producten verkopen aan de coffeeshops in de tien deelnemende gemeenten en mogen de coffeeshops die gereguleerde producten, naast de gedoogde producten, verkopen aan de consument. Indien wel wordt gestart met de experimenteerfase en niet aan de voorwaarden wordt voldaan, wordt volgens VWS het risico op illegale (straat)handel vergroot. ‘In deze fase mogen immers enkel nog gereguleerde producten worden verkocht. Zorgvuldigheid is dus geboden en er is meer tijd nodig om het aanbod van de telers op peil te krijgen om het experiment goed van start te laten gaan.’

November

Tot dusver hebben 63 coffeeshops in meer of mindere mate gereguleerde hennep en hasjiesj verkocht, van in totaal 75 deelnemende coffeeshops. Wanneer meer telers gereed zijn, wordt de productie opnieuw gemonitord. Het ministerie streeft ernaar daar medio november mededelingen over te kunnen doen.

Het experiment gesloten coffeeshopketen moet duidelijk maken of gereguleerde productie, distributie, en verkoop van cannabis mogelijk is. Ook wordt de kwaliteit van deze cannabis gecontroleerd. Uit het experiment zal blijken wat de effecten zijn op de gebieden als criminaliteit, veiligheid en volksgezondheid. 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie