Gerechtshof geeft Arnhem gelijk in zorgfraudezaak
Wmo-wethouder Marco van der Wel hoopt dat de uitspraak een duidelijk signaal afgeeft aan andere mogelijke zorgfraudeurs.
Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden veroordeelt Flexzorg tot het terugbetalen van ruim 420.000 euro aan de gemeente Arnhem. De Wmo-aanbieder vervalste zijn administratie en bracht niet gemaakte zorguren in rekening bij de gemeente. Beide eigenaren zijn onlangs veroordeeld voor respectievelijk een celstraf van twaalf maanden en een taakstraf van 240 uur.
Ongeschoold
Eind 2020 ontdekte Arnhem dat de zorg vooral werd verleend door de directeur van de zorgorganisatie en een ongeschoolde stagiaire en ervaringsdeskundige. De onderneming vervalste vervolgens salarisspecificaties, facturen, betalingsbewijzen en jaarrekeningen en maakte zo aanspraak op vergoedingen waar zij geen recht op had.
Onjuist en onbetrouwbaar
Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden stelt nu dat de urenstaten (overzichten van gewerkte uren) en zorgplannen onjuist en onbetrouwbaar zijn. De begeleiders moesten kwetsbare bewoners ondersteunen bij praktische vaardigheden, zoals zelfstandig wonen, beheer van het eigen inkomen en het opdoen van sociale contacten. Deze ondersteuning kon alleen worden geboden door een zorgprofessional met een afgeronde hbo-opleiding. Arnhem constateerde al in 2020 dat dit niet was gebeurd, en dat in sommige gevallen de gedeclareerde zorg helemaal niet was geleverd. Ook het hof trekt het effect van de geboden zorg in twijfel.
Straf
De rechter bepaalt dat het zorgbedrijf alle ontvangen bedragen met een totaal van ruim 420.000 euro moet terugbetalen aan de gemeente. Eén van de eigenaren is in augustus veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van twaalf maanden. De andere eigenaar kreeg een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden. Met de zorgaanbieder werkt Arnhem inmiddels al een aantal jaren niet meer samen.
Actief bestrijden
De Arnhemse Wmo-wethouder Marco van der Wel (Partij voor de Dieren) is blij met de uitspraak, die het eerdere vonnis van de rechtbank Gelderland bekrachtigt. ‘Wij hopen dat hiervan een krachtig signaal uitgaat naar andere potentiële zorgfraudeurs’, zegt hij. Het is volgens de wethouder belangrijk dat de lokale overheid zorgfraude actief bestrijdt. ‘De budgetten voor de zorg staan onder druk, iedere euro telt’, benadrukt Van der Wel.
Inspecteurs
Door een aangenomen motie uit 2020 heeft Arnhem drie inspecteurs om onregelmatigheden aan te pakken. De gemeente heeft in de afgelopen vier jaar ongeveer 2,1 miljoen euro teruggevorderd. Volgens het college vloeit dit geld rechtstreeks terug naar de zorg.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.