Faber moet ook na 1 januari bed-bad-brood bieden
Door de sluiting dreigden in Rotterdam de ongedocumenteerden op straat terecht te komen.
Minister van Asiel en Migratie Marjolein Faber (PVV) moet voorlopig ook na 1 januari opvang bieden aan 22 uitgeprocedeerde asielzoekers die nu in Rotterdam verblijven. Dat heeft de rechtbank donderdag bepaald.
Kwetsbaar
Volgens de rechter wegen de belangen van de asielzoekers zwaarder dan die van de minister. ‘Doorslaggevend is hierbij geweest dat de mensen om wie het gaat anders mogelijk op straat belanden, terwijl een behoorlijk deel van hen psychisch of fysiek (zeer) kwetsbaar is en niet duidelijk is of er ergens anders onderdak voor de vreemdelingen beschikbaar is.’
Volgens de NOS zei Faber dat ze het rechterlijk besluit ‘natuurlijk’ moet respecteren. ‘Zo gaat dat in dit land.’ Volgens haar is ze niet teruggefloten door de rechter, maar gaat het om iets tijdelijks.
Zwerven
De uitgeprocedeerde vreemdelingen verblijven op dit moment in de Landelijke Vreemdelingenvoorzieningen (LVV) in Rotterdam, waar ze onderdak en voedsel krijgen en ze zich kunnen wassen. Dit wordt ook wel de bed-bad-brood-regeling genoemd. Ze worden opgevangen om te voorkomen dat ze op straat zwerven en overlast veroorzaken.
Eigen middelen
Faber maakte in september bekend dat ze de rijksbijdrage – een kleine 25 miljoen euro – voor de regeling volgend jaar stopt. De minister gaf als uitleg dat ze wil inzetten op ‘terugkeer, in plaats van gesubsidieerde opvang’. Onder meer Groningen, Amsterdam, Utrecht en Nijmegen kondigden daarop aan door te gaan met de regeling en die zelf te financieren.
Spoedprocedure
Rotterdam zei in oktober komend jaar wel te stoppen met de opvangregeling. Dat betekende dat de 45 mensen die daar verblijven er niet meer terecht zouden kunnen. Van hen maakten 22 mensen bezwaar tegen dat besluit. Zij willen ook na die datum bij de LVV blijven en vroegen de voorzieningenrechter in een spoedprocedure om de minister te verplichten de opvang voort te zetten.
Midden-Nederland
Faber is niet verplicht om het vervolg van de opvang in de huidige locatie aan te bieden. Behalve in Rotterdam, Groningen en Amsterdam kunnen uitgeprocedeerde asielzoekers ook terecht in Utrecht en Eindhoven. De uitspraak van de rechter schept mogelijk een precedent voor zaken die gebruikers van de LVV in andere gemeenten hebben aangespannen. De rechtbank Midden-Nederland boog zich gisteren over een andere spoedprocedure, van honderd mensen die bed-bad-brood krijgen in Utrecht. De rechter moet in die zaak nog uitspraak doen.
Asieldebat
De Rotterdamse wethouder Faouzi Achbar (DENK) werd tijdens een raadsvergadering geconfronteerd met de uitspraak. Hij beloofde zo snel mogelijk met een reactie te komen, maar wilde eerst overleg met betrokkenen en Den Haag. De Rotterdamse gemeenteraad maande Achbar ‘met spoed’ en ‘pro-actief’ te komen tot een oplossing voor de 22 mensen in de Rotterdamse bed-bad-broodregeling. Faber hoorde van de uitspraak tijdens een asieldebat in de Tweede Kamer. Ook zij beloofde later (schriftelijk) te reageren, meldt persbureau ANP.
Het blijft bijzonder dat een overheid die rechtmatig besloten heeft dat geen recht is op verblijf in nederland vervolgens wél gedwongen blijft bed-bad-brood te regelen. Prima dat dit gebeurd, ook heel menselijk, ben ik helemaal voor, maar laat het dan geregeld en gefinancieerd worden door maatschappelijk organisaties als vluchtingenwerk en religieuze organisaties o.i.d. en koppel dat los de overheid. Alles wat de overheid organiseert is gelijktijdig ook gejuridiseerd compleet met rechten die daaruit ontstaan. Dus BBB prima, maar niet als juridisch recht.